Vlierbloesem Siroop - Cocktails, limonade & meer - Oktoberdots

Vlierbloesem Siroop

In deze tijd van het jaar heb je de bomen vast wel eens ergens in de buurt gezien. Ze zijn gevuld met grote bloemschermen en ruiken heerlijk. Ik denk er al een tijdje over om iets met vlierbloesem te gaan doen, dus besloot ik een wandeling te gaan maken in het grote park achter ons huis en wat te plukken om vlierbloesem siroop te maken.


Vlierbloesem siroop kan voor heel veel dingen gebruikt worden! Je kunt wat siroop over ijs gieten, limonade maken door het te mengen met water, het te gebruiken in een gin-tonic of een heerlijke cocktail te maken door prosecco en bruisend water toe te voegen. Ik kan niet wachten om er een paar te proberen!

Oktoberdots Elderflowers

Het maken van vlierbloesem siroop is heel eenvoudig, je hebt niet veel dingen nodig en je kunt het hoofdingrediënt gemakkelijk in het wild plukken. Maar heb alsjeblieft respect voor de natuur. Ik heb van elke boom maar 2 bloemschermen geplukt, dus er blijven genoeg over om vlierbessen te worden. Pluk niet een hele boom leeg, insecten hebben de bloemen nodig en wilde dieren de bessen die het worden!


Vlierbloesem Siroop

 • 12-15 schermen vlierbloesem (afhankelijk van hoe groot ze zijn)
 • 1 biologische citroen
 • 500 gram suiker
 • Water (ongeveer 1 liter)
 1. Nadat je de bloemen hebt geplukt, knip je zoveel mogelijk stelen van de bloemen.
  Deze zijn niet geschikt voor consumptie.
 2. Snijd de citroen in schijfjes en doe deze samen met de bloemen in een pan.
  Voeg 1 liter water toe tot de bloemen net onder staan.
 3. Doe de deksel erop en laat het blijft 24 uur staan ​​om op een warme plaats een "vlierbloesemthee" te trekken.
 4. Schenk de vloeistof door een theedoek zodat je de maximale hoeveelheid hebt van vloeistof zonder bloemen of andere stukjes erin.
 5. Doe de gezeefde vlierbloesem-thee in een pannetje en voeg 500 gram suiker per liter thee toe.
 6. Kook het gedurende 10 minuten, totdat de suiker volledig is opgelost.
 7. Giet het in (glazen) flessen of potten en bewaar het in de koelkast!
 8. Tip! Als je je fles/pot steriliseert voordat je de siroop erin doet, kun je hem maandenlang bewaren!

Je kunt je zelfgemaakte siroop meteen in gerechten en drankjes gaan verwerken zodra deze is afgekoeld. Maak er bijvoorbeeld een Gin & Tonic mee. Of een heerlijke cocktail met prosecco.

Afhankelijk van hoe zoet jij je drankje wilt kun je een deel siroop in een glas doen en deze aanvullen met prosecco en bruisend water voor een heerlijke lente cocktail.

Oktoberdots Vlierbloesem Siroop

Ik kan niet wachten om heerlijke dingen te maken met de vlierbloesem siroop! Ik denk dat ik dit weekend maar ga beginnen met een lekkere prosecco cocktail. Wil je zien wat ik nog meer van plan ben dit weekend? Check mijn Instagram: @Oktoberdots.

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Vlierbloesem Siroop
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.