Victoria Sponge Cake - Een klassieke Engelse taart - Oktoberdots

Victoria Sponge Cake

Waarom weet ik niet, maar ik ben gek op traditioneel Engelse recepten. Tijdens onze roadtrip door Noord Engeland in 2019 heb ik dan ook zo veel mogelijk Engelse gerechtjes geprobeerd en eentje daarvan was een Victoria Sponge Cake op een fantastische plek aan het water. De herinnering daaraan is zo fijn, dat ik zelf zo’n taart wilde maken!


Een of twee bakvormen gebruiken

Zoals met elk oud recept zijn er talloze varianten te vinden. Maar aangezien niet alle ingredienten in Nederland makkelijk in de supermarkt te krijgen zijn, heb ik gekozen voor een recept van Something Sweet, Something Savoury waarvan ik alles gewoon bij de Jumbo kon halen.

En net als ik altijd doe, heb ik ook dit recept weer een beetje moeten aanpassen. Want heel eerlijk: volgens mij hebben al die food-bloggers industriële ovens ofzo. De baktijd komt bij mij NOOIT overeen met de aangegeven tijden. Nu heb ik bij dit recept voor de Victoria Sponge cake ook wel een beetje moeten improviseren. Een paar weken terug heb ik namelijk al mijn oude bakvormen weggedaan. Waar de anti-aanbaklaag meer op mijn taarten bleef zitten dan op de springvorm zelf. Ik had dus nog maar één siliconen taartvorm over. En omdat ik geen zin had om 2 losse taarten te moeten bakken, heb ik het complete beslag in 1 vorm gedaan.

Klassiek Engelse Victoria Sponge cake

Dit gaat overigens prima! De baktijd was bij mij uiteindelijk zo’n 50 minuten maar de taart was prachtig plat en heel goed door te snijden. Dus ik denk dat ik het resultaat mooier vind dan wanneer ik 2 taarten met een bolle bovenkant had gehad. Hoe dan ook, iets om rekening mee te houden!


Victoria Sponge Cake

Victoria Sponge Cake

Yield: 12
Voorbereidingstijd: 40 minutes
Baktijd: 50 minutes
Afkoeltijd: 2 hours
Total Time: 3 hours 30 minutes

Ingredients

 • 225 g zelfrijzend bakmeel
 • 225 g boter
 • 225 g witte basterdsuiker
 • 6 g bakpoeder
 • 4 g vanille extract
 • 4 grote eieren
 • 2-4 eetlepels melk
 • 350 ml verse slagroom
 • 10 g poedersuiker
 • 2 g vanille extract
 • 1 pot frambozen jam

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Klop eerst de 225 gram boter tot een luchtige, witte massa en klop de 4 grote of 5 medium eieren los.
 3. Doe deze bij elkaar en voeg 225 gram zelfrijzend bakmeel, 6 gram bakpoeder, 225 gram witte basterdsuiker en 4 gram vanille extract toe. Mix dit tot je een gladde, egale massa krijgt. Je beslag moet makkelijk van de garde afdruipend. Niet te vloeibaar, maar zeker niet te vast. Blijft jouw beslag vastzitten aan je garden? Voeg dan wat melk toe tot je beslag vloeibaar genoeg is dat het van de garden afdruipt.
 4. Vet een bakblik in, bestuif deze met bloem en klop hem op de kop leeg zodat je een mooi dun laagje bloem over de hele bakvorm hebt. Giet het beslag hierin en strijk het glad met een lepel zodat er geen verhoging meer in het midden is.
 5. Bak de Sponge Cake nu 50 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt het beste na 40 minuten elke 10 minuten controleren of je cake al gaar is door er een satéprikker in te prikken, als deze er droog uit komt is je cake klaar.
 6. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en haal deze er daarna uit om af te laten koelen op een taartrooster.
 7. Wanneer je taart helemaal afgekoeld is snijd je deze voorzichtig horizontaal door met een scherp mes.
 8. Op de onderkant van de taart smeer je nu zo veel frambozenjam als je zelf lekker vindt. Ik heb ruim een halve pot Bonne Maman Frambozen jam gebruikt, maar meer of minder kan natuurlijk ook prima.


 9. Klop vervolgens de 350ml slagroom op met 10 gram poedersuiker en 2 gram vanille extract tot je stijve pieken krijgt. De slagroom mag wat stijver geklopt zijn dan je normaal doet omdat het de tweede laag taart moet kunnen houden zonder in te zakken. Maar pas op dat je niet zo lang klopt dat je boter maakt! Smeer of spuit de slagroom nu op de laag frambozen jam.
 10. Plaats de tweede laag taart bovenop de laag slagroom. En maak de taart eventueel af door er wat poedersuiker overheen te strooien.Als je wilt kun je de taart extra mooi maken met wat rood fruit bovenop, maar dat is in maart nog erg duur dus ik heb de Victoria Sponge Cake gewoon klassiek gehouden.

Victoria Sponge cake recept

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Victoria Sponge Cake
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
Skip to Recipe