Vanaf wanneer pompoenen kopen - Alles over pompoenen - Oktoberdots

Vanaf wanneer pompoenen kopen

Dat ik veel vragen krijg over pompoenen kopen is natuurlijk geen geheim. En ik wil zeker niet beweren dat ik DE expert ben op het gebied van pompoenen. Maar naar zo veel jaren fan te zijn van de herfst heb ik wel het een en ander aan kennis op gedaan. Daarom ga ik in deze blogpost een aantal van de meest gestelde vragen beantwoorden. Waaronder “Vanaf wanneer pompoenen kopen” in Nederland.


Een korte opsomming van de meest gestelde pompoen-vragen:

  • Vanaf wanneer kun je pompoenen kopen
  • Waar kun je in Nederland pompoenen kopen
  • Hoe lang kun je pompoenen bewaren
  • Is er een manier om pompoenen langer te kunnen bewaren
  • Zijn pompoenen bij een tuincentrum beter of slechter dan bij de boer
  • Kan ik de zaadjes uit een pompoen planten om zelf pompoenen te kweken

Heb je een andere vraag over pompoenen? Laat dan een berichtje achter in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden!


Vanaf wanneer pompoenen kopen

Om meteen maar met de belangrijkste vraag te beginnen: vanaf wanneer kun je pompoenen kopen in Nederland?

Normaal gesproken kun je vanaf half augustus de eerste pompoenen al vinden op verschillende pompoenboerderijen. Vanaf september zijn bij elk pompoen verkooppunt pompoenen te koop.

Omdat niet alle pompoenen even snel rijpen zijn sommige soorten eerder klaar en anderen pas later. Ben je naar een specifieke soort op zoek? Informeer dan vooral even bij jouw favoriete pompoen verkooppunt.

Dit jaar hebben we een heel erg nat en koud voorjaar gehad. En zelfs de zomer heeft nog niet veel warme dagen gehad. Daarom loopt de kweek van pompoenen dit jaar wat achter. Grote kans dus dat er half augustus nog bijna nergens pompoenen te koop zijn. Behalve wanneer deze in kassen gekweekt zijn.


Oktoberdots pompoenen kopen in Nederland

Waar in Nederland pompoenen kopen

Hier heb ik een uitgebreide blogpost over geschreven! Een groot overzicht met allerlei pompoen-boerderijen en pompoen verkooppunten in alle provincies van Nederland.


Hoe lang kun je pompoenen bewaren

De vraag hoelang je pompoenen kunt bewaren is net zo lastig als vragen “hoe lang kun je eten bewaren”. Dat is afhankelijk van de soort pompoen, waar je hem bewaart, de temperatuur en allerlei andere factoren.

Gemiddeld genomen zou ik zeggen dat je pompoenen zo’n 4 maanden kunt bewaren.

Wanneer je pompoen gebutst is rot deze veel sneller, net als wanneer je hem op een vochtige ondergrond zet. Een pompoen die op stenen staat zal veel langer mooi blijven dan een pompoen die op zand of gras staat.

Verder is het gewoon een kwestie van geluk hebben! Sommige pompoenen rotten sneller, soms al binnen een maand of 2. Maar er zijn er ook die een jaar lang mooi blijven. En als je ECHT geluk hebt, dan droogt je pompoen in. Dat merk je doordat ie steeds lichter wordt qua gewicht, maar niet rot. Deze pompoenen kun je voor altijd bewaren.


Is er een manier om pompoenen langer te bewaren?

Ja, er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen dat je pompoen langer mooi blijft.


Begin met het zoeken naar zwakken plekken wanneer je een pompoen koopt.

Hiermee bedoel ik zachte stukken, butsen in de schil of een wiebelende steel. Dit zijn tekenen dat je pompoen van binnen al niet helemaal meer goed is of dat er beestjes in zitten. Dikke bruine “littekens” en deuken kunnen geen kwaad, deze zwakke plekken heeft de pompoen zelf al opgelost.


Was je pompoenen goed af als je thuis komt

Er zijn allerlei manieren met bleek en andere producten om je pompoenen zo lang mogelijk mooi te houden. Maar ik kies zelf altijd voor de makkelijkste manier. Ik was al mijn pompoenen af met een lauw sopje met Dreft om al het zand en vastgeplakte bladeren te verwijderen.


Kies de plek waar je je pompoenen zet zorgvuldig uit

Zoals ik hierboven al vertelde blijven pompoenen langer mooi op een droge ondergrond zoals steen. Op zand of gras gaan ze sneller rotten.

Zorg dat je pompoenen kunnen luchten. Pompoenen in een grote vaas of lantaarn zijn super leuk om te zien, maar rotten veel sneller omdat het vocht niet weg kan. Natuurlijk geen probleem wanneer je ze maar een maandje of 2 wil bewaren. Maar als je er zo lang mogelijk van wil genieten dan kun je ze beter op een platte schaal leggen.


Ga voor medium grote pompoenen

Ook het formaat van je pompoenen is belangrijk. Hoe groter je pompoen, hoe sneller deze rot. Dat is natuurlijk ook logisch, gezien het grotere oppervlak voor schade. Maar ook kleine sierpompoenen rotten sneller.

Het meeste geluk heb ik tot nu toe elk jaar met medium grote pompoenen. Daar blijven er altijd een aantal minstens een half jaar goed van. En ik heb er nu zelf nog 2 die al 10 maanden oud zijn!


Zijn pompoenen bij een tuincentrum beter of slechter dan bij de boer

Zowel pompoenen in het tuincentrum als bij de boer hebben voor een nadelen.


Pompoenen kopen bij het tuincentrum

Vaak zijn de pompoenen bij een tuincentrum vooraf goed gecontroleerd op rotte plekken en andere beschadigingen. Slechte pompoenen komen de winkel niet in. De meeste pompoenen zijn gekweekt in kassen en hebben dus minder kans op beschadigingen door bijvoorbeeld vogels.

Maar vanaf het moment dat ze eenmaal in de winkel liggen is er vrij weinig controle meer. Iedereen raakt ze aan, tilt ze op en laat ze soms zelfs vallen. Daarnaast weten de meeste mensen niet dat je pompoen NOOIT aan de steel moet optillen. Dit is de zwakste plek van een pompoen, geen handvat.


Pompoenen kopen bij de boer

Bij de boer zul je misschien wat meer pompoenen met gekke vormen en platte kanten tegen komen. Ik vind dit zelf geen nadeel. Een pompoen is een natuurproduct en hoeft niet perfect glad en rond te zijn.

De meeste pompoen-boerderijen hebben ook borden staan met een waarschuwing over het oppakken aan stelen. En doordat de landwinkeltjes veel kleiner zijn is ook de controle op de kwaliteit beter en de doorstroom sneller. Hierdoor is de kans groot dat je een pompoen koopt die pas die week van het land is gehaald!


Je kunt dus zelf kijken wat voor jou het belangrijkste is, want dat is voor iedereen verschillend.


Zelf pompoenen kweken

Kun je zelf thuis pompoenen kweken met een zaadje dat je uit jouw lievelings-pompoen hebt gehaald? Ja, dat kan. Maar het is niet zeker dat je dezelfde pompoen kweekt als waar het zaadje uit komt.

Ik kan een heel lang verhaal over kruisbestuiving etc. gaan vertellen, maar dat doe ik niet. De korte versie is: de bloemen van de pompoenplant worden bestuift door insecten die van plant naar plant gaan. Zo komt er stuifmeel van andere (pompoen)planten in de bloem terecht en kunnen de zaden in die pompoen een mix zijn van verschillende soorten.

Wil je dus echt weten dat je de juiste pompoen aan het kweken bent? Dan moet je gewoon de zaadjes van die pompoen kopen.

Maakt het je niet uit wat voor pompoen je kweekt maar lijkt het je gewoon leuk om wat te groeien? Dan kun je prima je zelf geoogste zaadjes planten.

Wil je meer weten over zelf pompoenen kweken? Lees dan mijn blogpost (klik hier)!


Zijn er nog vragen?

Dit was mijn spreekbeurt over pompoenen šŸ˜‰ Als er nog vragen zijn dan kun je deze stellen in de comments hieronder. Ik zal ze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoitĀ zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Vanaf wanneer pompoenen kopen
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.