• No Products in the Cart

Traditionele Stoofperen

Traditional red wine stewed pears Oktoberdots

Vroeger dacht ik dat dit soort stoofperen een typisch Nederlandse traditie was. Ik heb geen idee waarom, want dit recept komt uit Frankrijk. Maar vandaag deel ik je mijn (gewijzigde) versie van traditionele stoofperen.


Traditionele stoofperen maken is niet moeilijk. Het is eigenlijk heel eenvoudig, je hebt alleen wat tijd nodig. Aangezien ik geen recept kon vinden dat stoofperen maakt zoals ik het altijd doe, volgt hier een compleet recept!


Traditional red wine stewed pears Oktoberdots

Traditionele Stoofperen

Yield: 12
VoorbereidingstijdTime: 15 minutes
Kooktijd: 1 hour 30 minutes
Total Time: 1 hour 45 minutes

Ingredients

 • 1 kg peren (Gieser Wildeman als je ze kunt krijgen)
 • 350 ml rode wijn, welke jij lekker vindt
 • 150 ml water
 • 2 kaneelstokjes
 • 100 gram suiker
 • 1 steranijs

Instructions

  1. Schil de peren en snij het bloemige deel aan de onderkant van de peren af, maar laat de steeltjes eraan vast zitten. Als u grotere peren gebruikt, moet u deze in vieren snijden en de zaadjes verwijderen voordat je ze kookt.

   Traditional red wine stewed pears Oktoberdots
  2. Schik de peren in een pan zodat ze allemaal rechtop staan, kies een pan die zo klein mogelijk is (mijn pan was een grote te groot zoals je op de foto hierboven kunt zien).
  3. Voeg de 350 ml rode wijn, de 2 kaneelstokjes, 100 gram suiker en steranijs toe. Voeg water toe tot de peren onder staan, maar voeg niet meer dan 150 ml toe.
  4. Breng de peren aan de kook en laat ze 90 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  5. Na de 90 minuten kun je de peren uit het vocht halen en in een kom of schaal doen.
  6. Kook de vloeistof die over is nog wat meer tot je ongeveer 200 tot 250 ml over hebt. Als je wilt kun je het wat dikker maken door wat maïzena toe te voegen.
  7. Verwijder de kaneelstokjes en de steranijs en giet het vocht over de peren voor het serveren.

Traditionele Stoofperen zijn ontzettend lekker als dessert met wat (vers) vanille ijs. Maar ik weet ook dat mensen ze graag bij wild vlees eten. Nu eet ik zelf geen vlees dus ik heb geen flauw idee of het lekker is. Maar aangezien het al jaren een traditie is zal het vast een succesvolle combinatie zijn!


Door de wijn krijgen je peren een mooie rode kleur en zullen ze heerlijk zoet smaken. Als je geen alcohol wilt drinken of dit samen met je kinderen wilt eten, kun je de wijn verwisselen voor bessensap!

31 oktober 2019

RELATED POSTS

Geef een reactie

X
Skip to Recipe