Tips voor geurkaarsen - Wat doe je met de restjes? - Oktoberdots

Tips voor geurkaarsen

Regelmatig krijg ik vragen over kaarsen. Hoe brand je ze het beste, waarom blijft er altijd een restje kaarsvet over en kun je daar nog iets mee doen? En na mijn Instagram stories van vorige week: Ik heb ook een kaars laten vallen, wat nu?! Daarom heb ik wat handige tips voor geurkaarsen op een rijtje gezet voor jullie.


In deze blogpost met tips voor geurkaarsen heb ik 3 soorten tips voor geurkaarsen voor je:
– Hoe brand je je kaars zo goed mogelijk?
– Wat doe je met de restjes wax die overblijven?
– Help! Ik heb mijn kaars laten vallen! Wat nu?

Deze 3 vragen worden het meest gesteld, dus het lijkt me handig dat ik jullie daar een beetje uitleg over geef. Natuurlijk zijn er hartstikke veel manier om deze vragen te beantwoorden, maar ik deel mijn eigen favoriete methodes met jullie.


Hoe brand je je kaars zo goed mogelijk?

Help! Mijn kaars tunnelt (smelt alleen in het midden).

Helaas komt dit wel eens voor. Allereerst is het heel belangrijk dat je je kaars ALTIJD laat branden tot hij helemaal aan de randjes gesmolten is. Afhankelijk van de afmetingen van je kaars kan dit binnen 20 minuten zijn, maar bij grotere kaarsen duurt het soms wel een uur. Blaas je kaars echt niet uit tot hij tot aan de randjes van het glas vloeibaar is!

Bij Yankee Candles en Woodwick kaarsen is dit geen probleem. Als je de grotere kaars een uurtje of meer laat branden, dan zullen deze altijd netjes tot aan de rand smelten.

Bij andere (goedkopere) kaarsen wil dit nog wel eens een probleem zijn. Bijvoorbeeld de kaarsen van DW Home, deze kaarsen smelten bij mij nooit aan tot aan de rand. Wat ik in dit geval doe is een “hoedje” maken van aluminium folie. Laat deze aan de bovenkant een stukje open zodat er nog wel zuurstof bij de vlam komt en laat de kaars op deze manier een tijdje branden tot de bovenlaag van de kaars helemaal tot aan het glas gesmolten is.

Vaak helpt dit om de kaars hierna goed te laten branden zonder dat deze tunnelt. Maar helaas komt het ook wel eens voor dat je dit meerdere keren moet doen. Laat de kuil in het midden van de kaars in dat geval niet te diep worden, anders verdrinkt de lont op het moment dat je de rest van de wax bijsmelt.


Wat doe je met de restjes wax die overblijven?

Wat mij betreft zijn er 2 oplossingen voor restjes van kaarsen:

 1. Verzamel genoeg restjes in matchende geuren om een nieuwe kaars mee te vullen.
 2. Smelt de restjes om en maak er kleine waxmelts van.

Kaarsvet uit een glas halen

Zit er onderin het glas van je kaars nog een laagje kaarsvet? Je kunt je wax heel makkelijk omsmelten door er kokend water op te gieten. Wacht tot het kaarsvet helemaal gesmolten is en bovenop drijft. Laat het daarna afkoelen en je kunt het kaarsvet er zo uit pakken!

Is jouw glas bovenaan smaller? Zorg dan dat je het glas helemaal tot bovenaan met heet water vult zodat je de wax eruit kunt pakken zonder het te hoeven breken.

Of smelt het kaarsvet dat onderin het glas zit in een pannetje met heet water tot het helemaal is gesmolten. Deze methode is erg fijn als je behoorlijk veel kaarsvet over hebt. En ook wanneer je het gesmolten kaarsvet meteen in een ander glas of vormpje wil gieten.


Losse restjes kaarsvet omsmelten

Los kaarsvet smelt je het beste “au bain marie”. Dit betekent dat je een schaal op een pan met kokend/heet water zet, zorg dat het water de schaal niet raakt, en daar vervolgens het kaarsvet in smelt.


Je kaarsvet rechtstreeks in een pan smelten is niet aan te raden, dan wordt de kaars veel te heet. Zo gaat er flink wat kaarsvet verloren én verliest de kaars een deel van zijn geur, zonde dus.

Een nieuwe kaars of waxmelts maken

Is je kaars wax gesmolten? Dan kun je kiezen wat je daarmee gaat doen. Maak een nieuwe kaars wanneer je genoeg kaarsvet in matchende geuren hebt. Hieronder link ik de 2 lonten-sets die ik graag gebruik:Omdat er vaak wat stukjes lont etc. op de bodem zitten, raad ik je aan om het kaarsvet door een klein zeefje te gieten. Hou dit zeefje even in het kokende water voor je het gebruikt, zodat de wax er niet meteen op stolt.

Of maak waxmelts door de wax in kleine vormpjes voor ijsblokjes, chocolade of mini cupcakes gieten!


Help! Ik heb mijn kaars laten vallen!

Geen nood! Ook hier heb ik een oplossing voor. Je kunt natuurlijk de methodes gebruiken die ik hierboven noem, maar als je een lege pot hebt waar ooit een kaars in heeft gezeten kun je de kaars ook zo goed als nieuw maken. 

Let op! Het mag alleen een pot mag zijn waar al een kaars in heeft gezeten! Anders bestaat de kans dat het glas of steen klapt door de warmte. Gewone potten of glazen zijn hier niet voor bedoeld.

Snijd met een mes voorzichtig de buitenste laag van de kaars af wanneer je een pot hebt met een smalle hals. En plaats het stuk kaars met de lont zo goed mogelijk in het midden van de pot.

(Ik heb er veel te veel af gehaald, dit was eigenlijk niet nodig maar het was voor mij een experiment. Hoe minder kaarsvet je omsmelt, hoe minder er verloren gaat!)

Smelt vervolgens de afgesneden stukken au bain marie tot alles compleet vloeibaar is en schenk of lepel de gesmolten wax in de nieuwe pot. Plak eventueel het label van de kapotte kaars erop en hij is zo goed als nieuw!


Mijn favoriet voor restjes kaars wax is toch wel het maken van waxmelts. Hierdoor kun je opnieuw genieten van je favoriete kaarsen en de geur is onwijs sterk bij waxmelts. Je hoeft ze dus maar eventjes aan te steken om je hele kamer heerlijk te laten ruiken.


Waxmelt brander

De super leuke waxmelts brander in de vorm van een heksenketel die je op de foto’s ziet heb ik trouwens hier gekocht:

Klik hier voor de heksenketel waxmelt brander


Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips voor geurkaarsen

Heb je zelf nog een goede tip, laat het vooral weten in een comment hieronder!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

7 Comments

 1. Nathalie schreef:

  Ohh superhandige tips, thanks! =D

 2. Renate Van Meegen schreef:

  Als ik een waxmelt wil maken, hoeveel mag dit max zijn? (Niet dat de brander overloopt)

  • Babet schreef:

   Hoi Renate, daar kan ik helaas geen eenduidig antwoord op geven want dat ligt helemaal aan het formaat van je waxbrander natuurlijk 🙂 maar ik zou ze zeker klein houden, dan kun je er eventueel altijd nog 2 in doen!

 3. Anne schreef:

  Oooh wat een fijne tips! En wat leuk, je blogs, die kende ik nog niet! (Kreeg ‘em getipt door een volger op Insta nadat ik vroeg om tips voor al m’n geurkaarsresten.) En je woont ook in Breda! Leuk!!!

  • Babet schreef:

   Hee Anne, super leuk dat je wat hebt gehad aan mijn blogpost! En tof dat je ook in Breda woont, altijd leuk om stadsgenoten te “spreken” 😊

 4. ans schreef:

  De houten lontjes werken bij mij niet met sojawas, alleen met paraffine. Is dit bekend of heb ik slechte houten lontjes gekocht

  • Babet schreef:

   Hoi Ans,

   Dat is vervelend! Ik moet zeggen dat ik tot nu toe alleen maar Yankee Candles heb omgesmolten, van paraffine dus, en nog geen andere wax-soorten heb geprobeerd. Ik kan je dus helaas niet vertellen of het aan de wax ligt of aan de lonten, sorry!

Geef een reactie

Tips voor geurkaarsen
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.