Snel brood met pompoenpitten - Oktoberdots

Snel brood met pompoenpitten

Afgelopen zondag wilden ik gaan ontbijten tot ik ineens zag dat we geen brood meer hadden. Gelukkig ken ik een receptje om in een uurtje een heerlijk vers brood op tafel te zetten. Deze keer maakte ik dat met een herfstige twist en een snel brood met pompoenpitten was geboren!


Jaren geleden at ik voor het eerst Iers soda brood op een terras in Amsterdam. Sindsdien is het één van mijn favoriete broden om te maken. Het staat in een handomdraai op tafel omdat je het niet hoeft te laten rijzen. Het zuur van het citroensap en de baksoda doen in dit brood het werk.

Verwacht echter geen luchtig, licht brood zoals mijn recept voor no-knead bread. Dit snel brood met pompoenpitten is behoorlijk vast en stevig. Met een knapperige korst en bomvol smaak. Een echt Ierse maaltijd dus waarna je weer een paar uur flink aan de slag kan.


Oktoberdots Snel brood met pompoenpitten

Snel brood met pompoenpitten

Yield: 1

Ingredients

 • 450 gram (volkoren)meel
 • 2 theelepels zout
 • 2 theelepels baksoda
 • 1 ei
 • 100 gram pompoenpitten
 • 300-350 ml (plantaardige) melk
 • 2 eetlepels citroensap

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
 2. Meng in een kommetje 350 ml (plantaardige) melk met 2 eetlepels citroensap en laat 5 a 10 minuten op kamertemperatuur staan.
 3. Meng alle droge ingrediënten (450 gram bloem, 2 theelepels zout en 2 theelepels baking soda) in een grote kom.
 4. Voeg 100 gram pompoenpitten toe.
 5. Maak een kuiltje in het midden en voeg het 1 ei en 300 ml melk met citroensap toe.
 6. Mix het goed en snel door elkaar. Zodra de ingrediënten worden gemengd, beginnen ze te reageren. Kneed dus niet te lang, anders rijst je brood niet in de oven omdat je alle lucht eruit hebt geduwd.
 7. Als je deeg te droog is, kun je wat extra melk met citroensap toevoegen. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig.
 8. Leg het brooddeeg nu op een met bakpapier beklede bakplaat en maak een hoop van ongeveer 4 tot 6 cm hoog.
 9. Bak het brood 15 minuten op 220 °C.
 10. Draai de temperatuur naar 200 °C en bak nog 30 minuten.
 11. Als je op de bodem van je brood klopt en het klinkt hol, dan weet je dat het gaar is.

Zelf vind ik dit brood wel echt overwegend hartig. Erg lekker met een laag goede boter en wat zeezout. Zeker als het vers uit de oven komt. Maar ook met avocado en een gekookt of gebakken ei is dit herfst brood echt heerlijk.

Eet het wel zo snel mogelijk op. Het liefst direct uit de oven. De dag erna kan ook nog prima, maar misschien moet je de plakken dan wel even in de broodrooster roosteren. Na 2 dagen is het brood vaak te hard geworden om nog echt lekker te zijn.


Oktoberdots Snel brood met pompoenpitten recept

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Snel brood met pompoenpitten
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
Skip to Recipe