Schoenen Borduren DIY - Tips & Tricks - Oktoberdots

Schoenen Borduren

Na mijn eerste keer borduren heb ik de smaak helemaal te pakken! Borduren is onwijs ontspannend en ik vind het heerlijk om bezig te zijn met mijn handen terwijl ik een podcast luister. Daarom besloot ik meteen een tof project te gaan doen, namelijk: Schoenen borduren! In deze blogpost lees je wat tips en tricks en zie je hoe ik het aangepakt heb.


Wat je nodig hebt om schoenen te borduren is denk ik vrij voor de hand liggend, maar als je (net als ik) nog niet zo bekend bent met borduren zitten er misschien toch nog wel wat dingen bij waar je niet zo snel aan denkt.


Dit heb je nodig voor schoenen borduren

 • Een paar (hoge) canvas schoenen (ik kocht deze van Bristol)
 • Borduurgaren
 • Naalden
 • Een uitwasbare stift of potlood (ik heb een gewoon wit potlood gebruikt)
 • Ring-vingerhoedje
 • Klein schaartje

Materiaal-uitleg

Even een kleine uitleg van de materialen:

 • Hoge canvas schoenen zijn makkelijker te borduren dan lage schoenen omdat je de helft van de tijd met je hand IN de schoen zit. Houd hier rekening mee met de keuze van je schoenen. Converse All-Star (look-a-like) gympen zijn wat mij betreft ideaal om mee te beginnen.
 • Borduurgaren, kies voor goede kwaliteit borduurgaren. Schoenen borduren kost behoorlijk veel tijd en het zou super zonde zijn als de garen snel hun kleur verliezen of zelfs breken.
 • Afhankelijk van je project kun je verschillende soorten naalden nodig hebben. Denk aan de verschillen in de grootte van het oogje, maar ook de lengte van de naald. Wanneer je bijvoorbeeld bij de tenen van de schoen gaat borduren heb je een kortere naald nodig.
 • Het is met borduren altijd fijn om het patroon dat je wilt gaan maken op de stof te tekenen. Hier kun je verschillende uitwasbare of met hitte te verwijderen stiften voor gebruiken. Maar ik heb gekozen voor een simpel wit potlood. Ik wilde mijn schoenen niet wassen en met een vochtig doekje kun je de lijntjes makkelijk wegvegen als je toch niet helemaal tevreden bent.
 • Als je niet zo thuis bent in de borduur-/naaiwereld ken je dit misschien niet. Maar een ring-vingerhoedje is wat mij betreft onmisbaar wanneer je met een stug materiaal als canvas schoenen werkt! Een ring-vingerhoedje is een vingerhoedje dat je als een ring om je vinger doet. Ik merkte bijvoorbeeld al heel snel dat ik de naald van binnen naar buiten niet met de top van mijn vinger duwde, maar met de zijkant van mijn ringvinger. Door het verstelbare vingerhoedje op deze plek te plaatsen had ik ineens geen pijn meer!
 • En als laatste, om de draadjes mee af te knippen, heb je nog een klein schaartje nodig. Grote scharen zijn vaak te onhandig om in een schoen te hanteren en er zijn gewoon té veel leuke borduurschaartjes te koop om dit niet als excuus te gebruiken.

Beginnen met je schoenen borduren

Kies de schoenen die je wilt gaan gebruiken en teken daar met stift of potlood het patroon op. Ik heb ervoor gekozen om eerst 1 schoen helemaal uit te werken en daarna pas de tweede te doen. Maar hieronder zie je beide schetsen op de schoenen. Houd er rekening mee dat bepaalde delen, zoals het harde stuk van de hiel niet te borduren zijn.

Kies de kleuren die je wilt gebruiken. Als je twee verschillende schoenen gaat maken is het handig om rekening te houden met beide ontwerpen en op allebei de schoenen dezelfde kleuren te gebruiken. Dit zorgt voor een mooie eenheid ondanks het verschil.

Nu begin met het borduren van het grootste object. Ik kan helaas niet echt tips geven over hoe ik mijn paddenstoel en pompoen geborduurd heb, want ik heb alles op gevoel gedaan. De steken die ik heb gebruikt zijn de volgende:

– Long&short Stitch voor de grote objecten
– Satin Stitch voor de blaadjes
– Split Stitch voor de takjes
– French Knot voor de besjes en stippen van de paddenstoel

Na het grote object kun je de kleinere borduursels rondom gaan maken. Zorg dat je de verschillende kleuren mooi verdeelt over de schoen.


Geborduurde schoenen afwerken

Helemaal klaar met borduren? Knip de te lange losse draden aan de binnenkant af en veeg eventueel de potlood of stift strepen weg. Het is slim om je schoenen hierna in te spuiten met een regen- en vuilafstotende spray zodat je voeten droog blijven ondanks alle gaatjes die je hebt geprikt. Maar ook zodat het zand en ander straatvuil niet in de borduurgaren trekken. Nu zijn je geborduurde schoenen klaar om gedragen te worden!


Oktoberdots schoenen borduren herfst

Ben jij nu ook schoenen aan het borduren naar aanleiding van mijn blog of social media posts? Tag me dan alsjeblieft in je foto’s op Instagram: @Oktoberdots! Ik vind het altijd super leuk om te zien waar je door geinspireerd bent!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Schoenen Borduren
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.