Pompoen-puree maken - Geroosterd - recept - Oktoberdots

Pompoen-puree maken

In Engeland en Amerika kun je op de meeste plekken gewoon blikken met pompoen puree kopen in de winkel. In Nederland is dat een stuk lastiger, gelukkig kun je heel simpel je eigen pompoen-puree maken!


Met maken van je eigen pompoenpuree is heel makkelijk. Er zijn in principe 2 manieren, je kunt de pompoen koken of roosteren in de oven. Maar ik vind de smaak veel beter behouden blijven als je de pompoen roostert, dus die optie leg ik je hieronder uit.


Oktoberdots pompoen-puree maken

Pompoen Puree

Yield: 1 liter
Voorbereidingstijd: 10 minutes
Baktijd: 40 minutes
Afkoeltijd: 15 minutes
Total Time: 1 hour 5 minutes

Ingredients

  • 1 grote pompoen (ongeveer 2 kg)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 ° C.
  2. Was de buitenkant van de pompoen grondig zodat er geen zand of andere viezigheid meer op de schil zit.
  3. Snijd de pompoen in kwarten en schep de slijmerige binnenkant met zaden eruit.
  4. Snijd nu elke kwart nogmaals door zodat je 8 stukken krijgt.
  5. Plaats de pompoen met de schil omlaag op een bakplaat met bakpapier en plaats het in de oven.


  6. Rooster de pompoen in de oven voor 35 tot 40 minuten. Het kan zijn dat er kleine plasjes vocht in de holtes van de pompoen blijven staan, gooi deze niet weg! Als je pompoen afkoelt zuigt het dit vocht weer op en het zorgt er voor dat je pompoen-puree beter mengt zonder dat je smaak verliest door water toe te voegen.
  7. Laat na het roosteren de pompoen goed afkoelen. Het hoeft niet compleet koud te zijn, maar wel genoeg afgekoeld zodat je je vingers niet brand. Nu kun je het zachte pompoen-vlees makkelijk met een lepel van de schil schrapen.
  8. Doe de geroosterde pompoen in een blender of keukenmachine en blend tot je een gladde massa krijgt. Nu is je pompoen-puree klaar!

Pompoen-puree maken: tips & tricks

De (afgekoelde) pompoen-puree is in een luchtdicht bakje tot een week houdbaar. Maar je kunt het ook makkelijk invriezen en dan blijft het maanden goed. Super handig voor toekomstige pompoen gerechten!

Ik heb een pompoen van iets meer dan 2 kg gebruikt voor dit recept en daarmee kon ik 1.1 kg pompoen-puree maken. Dat lijkt misschien veel maar dat valt echt mee. Na 2 of 3 recepten met pompoen-puree is het al weer op, dus als, je net als ik, gek bent op pompoen dan kun je het beste wat meer maken.


Pompoen pitten?

Na het uithollen van je pompoen om pompoen puree te maken heb je natuurlijk een hele berg met pitten. Gooi deze vooral niet weg! Maar was ze en gebruik ze om een heerlijk herfstige snack mee te maken. Op mijn blog vind je diverse recepten voor geroosterde pompoen pitten. En nee, daarvoor hoef je ze dus niet allemaal eerst te pellen!

Klik hier om mijn favoriete pompoenpit-recepten te bekijken!


oktoberdots pompoen puree maken recept DIY

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Pompoen-puree maken
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
Skip to Recipe