Pompoen Jam - Pumpkin Butter - recept - Oktoberdots

Pompoen Jam

Weer een pompoen-recept? Jup! Weer een pompoen recept, pompoen jam deze keer. De Amerikaanse benaming voor dit heerlijk herfstige smeersel is “Pumpkin Butter”, misschien heb je er al wel eens van gehoord.


Officieel zou ik dit recept dus pompoen boter moeten noemen, maar het is net zo veel boter als “Peanutbutter”, dus ik hou het gewoon bij de benaming: Pompoen jam!

Dit recept heb ik zelf gemaakt in mijn slow-cooker, maar je kunt het ook prima maken in een pan met een dikke bodem zoals een braadpan. Je zult dan wel iets vaker moeten roeren, maar het resultaat is even goed!


Pompoen Jam

  • 225 gram pompoen puree
  • 175 ml vers appelsap
  • 15 ml vers citroensap
  • 30 gram pumpkin spice
  • 125 ml maple syrup
  • 1 gram zout
  1. Roer 225 gram pompoen puree, 175 ml appelsap, 15 ml vers citroensap, 30 gram pumpkin spice, 125 ml maple syrup en 1 gram zout goed door elkaar in je pan of slow-cooker en zet de slow-cooker op lage temperatuur of je pan op laag vuur.
  2. Laat het pompoen jam-mengsel 4 tot 5 uur op het vuur staan en roer elk half uur alles even goed door zodat de bodem niet aanbrandt.
  3. Als je pompoen jam de gewenste dikte heeft kun het meteen in gesteriliseerde, glazen potjes doen.
  4. Laat ze op het aanrecht afkoelen en bewaar het daarna in de koelkast.
Jam
Amerikaans

Ongeopend kun je deze de jam maanden bewaren! Geopende potjes kun je minder lang bewaren, in de koelkast ongeveer 2 weken tot een maand.


Waar doe je pompoen jam op?

En nu vraag je je misschien af: waar doe je deze jam op? Het antwoord is simpel! Eigenlijk overal waar je ook gewone jam op smeert!

De jam is heerlijk op croissants en scones. Maar het smaakt ook prima op een geroosterde boterham, cracker of beschuit. Een flinke schep bij je (room)ijs is ook een super goede combinatie. Eigenlijk is deze zelfgemaakte jam van pompoen heel erg veelzijdig.


Weet jij nog meer lekkere combinaties? Laat het me vooral weten!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Pompoen Jam
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.