Pompoen brood recept met echte pompoen - Oktoberdots

Pompoen brood

Pompoen brood met échte pompoen! Niet alleen pitjes of kleurstof. In dit brood zit echte pompoen en dat proef je. Perfect voor een herfstige lunch of brunch. En door de subtiele smaak is het ideaal te eten met zowel zoet als hartig beleg.


Het recept voor dit brood is gebaseerd op mijn no-knead brood. Je hoeft het dus niet te kneden, maar alleen een nachtje op het aanrecht te laten staan. De pompoen verandert niets aan het rijzen en ook niet aan de houdbaarheid. Maar zoals je kunt zien krijgt je brood er een geweldige kleur van en de pitjes bovenop maken het helemaal af.

In dit recept maak ik gebruik van zelfgemaakte pompoen puree: klik hier voor het recept

Gebruik je pompoenpuree uit blik? Dat kan ook. Waarschijnlijk zul je dan wel iets meer water moeten toevoegen omdat verse pompoen puree een stuk natter is.


Oktoberdots pompoen brood

Pompoen brood

Yield: 10
Voorbereidingstijd: 20 minutes
Wachttijd: 16 hours
Baktijd: 1 hour
Total Time: 17 hours 20 minutes

Ingredients

 • 430 gram bloem
 • 320 ml water
 • 150 gram pompoen puree
 • 12 gram zout
 • 2 gram gist
 • Pompoenpitjes

Instructions

 1. Het recept voor dit pompoen brood is gebaseerd op mijn no-knead bread. Je hoeft het dus niet te kneden, alleen een nachtje te laten staan.
 2. Doe de 430 gram bloem, 320 ml water, 150 gram pompoen puree, 12 gram zout en 2 gram gist in een ruime kom. Meng de ingrediënten met een spatel tot je geen losse bloem meer ziet, maar meng het niet te lang, dat is niet nodig.
  Is je deeg nog te droog? Afhankelijk van de hoeveelheid vocht in je pompoen puree kun je wat meer water nodig hebben.
 3. Dek de kom af met een schone, vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het 12 tot 16 uur rijzen op kamertemperatuur.
 4. Na rijzen maak je je handen nat, haal het deeg voorzichtig los van de randen en vouw de randen naar het midden. Ongeveer 5 keer vouwen vanaf de rand naar het midden is genoeg.
 5. Kiep het super zachte deeg (bijna beslag) op een vel bakpapier en plaats de kom er overheen. Laat het deeg op deze manier nog 2 uur rijzen.
 6. Wanneer je deeg nog 1 uur te gaan heeft begin met je de oven voorverwarmen. Verwarm de oven voor op 220 °C met de pan die je straks gaat gebruiken om het brood te bakken erin. Het is belangrijk dat je de oven én pan het volle uur laat voorverwarmen.
 7. Na 2 uur rijzen is het deeg klaar om gebakken te worden. Strooi er nog wat bloem en de pompoenpitten overheen en maak een snede in de bovenkant van het deeg. Hierdoor ontsnapt de stoom op een gecontroleerde manier.
 8. Haal de hete pan uit de oven en plaats het deeg met bakpapier en al in de pan. Dek af met het deksel en bak het in de oven voor 30 minuten.
 9. Na 30 minuten haal je de deksel van de pan af en bak je het brood nog eens 30 minuten. Dit zorgt voor een heerlijk knapperige korst.
 10. Haal de pan uit de oven en haal het brood voorzichtig uit de pan. En je pompoen brood is klaar!

Recommended Products

Handig om te gebruiken:


Zoals je leest is dit brood net zo makkelijk te maken als het andere no-knead bread. Je hoeft er maar heel weinig aan te doen, alleen wat geduld hebben.

Het lekkerst is dit pompoen brood net uit te oven met een beetje olijfolie en zeezout. Maar door de subtiele smaak kun je het met van alles en nog wat combineren!


OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Pompoen brood
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
Skip to Recipe