Paddenstoel decoratie DIY - Oktoberdots

Paddenstoel decoratie DIY

Dit is misschien wel één van de allergaafste DIYs die ik ooit heb gemaakt. Hij is niet super simpel en ik ben bang ook niet super goedkoop, maar kijk toch eens even naar het resultaat! Deze paddenstoel decoratie DIY is er echt eentje om te proberen, met of zonder licht!


Want laat ik meteen duidelijk zijn, het toevoegen van licht is wat het moeilijker (en prijziger) maakt. Verder is dit namelijk juist géén moeilijke DIY! Je hebt er wat verschillende materialen voor nodig, dat wel. Maar wat die materialen precies zijn kun je heel makkelijk zelf bepalen. Je kunt deze paddenstoel decoratie DIY echt helemaal afstemmen naar jouw smaak en stijl.

In de uitleg hieronder vertel ik je hoe je precies zo’n paddenstoel als de mijne maakt. Maar voel je vrij om te kiezen voor andere materialen en/of formaten!


Paddenstoel decoratie DIY

 • Stanleymes
 • Lijmpistool
 • Kwast
 • Papiermaché kegels
 • 2- delige piepschuim bal 15cm
 • Zwart fluwelen stof
 • Glitter imitatieleer
 • Plastic vellen
 • Witte verf
 • Houten schijfjes
 1. Snijd je papiermaché kegels in de juiste formaten. Door sowieso de puntjes eraf te halen heb je straks een betere basis om het hoedje op te plakken.
 2. En beplak de kegels met jouw materiaal naar keuze. Ik gebruikte imitatieleer vellen van Action.
 3. Snijd de uitstekende randjes van je 2 halve piepschuim bollen en verf de binnenkant zwart. Wanneer de zwarte laag droog is verf je er een extra laag over met een metallic verf, ik koos voor brons.

 4. Beplak de buitenkant van je paddenstoel hoedjes met stof. Deze mag best een beetje rimpelig om je bol liggen, dat maakt het juist leuk. Plak de randen van de stof goed vast op de rand aan de onderkant van je piepschuim halve bol en knip het overtollige stof zo netjes mogelijk weg.
 5. Gebruik je verlichting? Dan is het nu tijd om de lichtsnoeren door de kegels heen omhoog te trekken. Ik heb een setje van 2 ledstrips gebruikt van de Action die eigenlijk voor achter je TV zijn. Maar je kunt natuurlijk echt allerlei soorten verlichting gebruiken zoals LED strips en fairylights, zolang het maar niet warm wordt.
 6. Plak de LED strips nu vast in het hoedje van de paddenstoel, netjes aan de rand. De strips waren plakkend maar ik heb ze toch nog extra vastgezet met het lijmpistool.
 7. Spuit een heel flinke dot lijmpistool-lijm in het midden van de binnenkant van het hoedje en druk de kegel daarin. Zorg dat je voldoende lijm gebruikt zodat ze straks echt goed stevig blijven staan.
 8. Voor de nette afwerking heb ik plastic rondjes aan de onderkant van de hoedjes geplakt. Deze stap kun je eventueel overslaan, voor de verlichting maakt het niets uit. Maar ik had toevallig nog A4 vellen krimpfolie liggen die hier super geschikt voor waren. Ik knipte een cirkel van 13 cm met in het midden een gat waar de kegel in past.

 9. Met niet al te veel lijm heb ik deze plastic cirkels voorzichtig op de onderkant geplakt.
 10. Daarna heb ik de paddenstoelen op houten schijfjes geplakt. Dit is niet perse nodig maar door de kabels onderin de paddenstoelen vond ik het wel fijn om een soort voetje te hebben waardoor niet alles eruit kan vallen.
 11. Als allerlaatste heb ik met witte verf nog wat stippen op de bovenkant van de paddenstoelen geverfd en klaar is de paddenstoel decoratie DIY!

Ik heb deze paddenstoel decoratie DIY voornamelijk gemaakt met spullen die ik al in huis had. Alleen de LED verlichting en piepschuim bal heb ik gekocht. Dus voel je vrij om ook lekker aan de slag te gaan met dingen die je al hebt om de kosten te drukken!

Gebruik bijvoorbeeld kerstverlichting in plaats van LED verlichting. Of maak ze helemaal zonder licht, want ook dat is super tof. En wat dacht je van pagina’s van een oud (muziek) boek om de kegels en misschien ook wel de hoedjes te bekleden? Er zijn zo veel gave opties om deze paddenstoelen helemaal bij jouw interieur te laten passen. Doe eens gek!


Paddenstoel decoratie DIY resultaat


Het licht in deze paddenstoelen is met een afstandsbediening af te stellen. Je kunt allerlei kleuren kiezen, het licht feller zetten of juist dimmen en er zijn ook verschillende lichteffecten te kiezen zoals knipperen of langzaam van kleur veranderen.

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Paddenstoel decoratie DIY
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.