Ondersteboven Appel & Pecan taart - Oktoberdots

Ondersteboven Appel & Pecan taart

Een appeltaart maken is natuurlijk leuk, zeker met zelfgeplukte appels. Met pecannoten erin is ie nog lekkerder, maar ook dat kennen we inmiddels wel. Daarom besloot ik een ondersteboven appel & pecan taart te maken. En dat lukte nog ook!


Waarom moet ie ondersteboven? Geen idee, haha. Ik vond het gewoon leuk om eens een andere twist aan de standaard appeltaart te geven. En dat is volgens mij prima gelukt.


Ondersteboven Appel & Pecan taart

 • 1 kg appels (na het schillen hou je ongeveer 700 gram over)
 • 200 gram ongezouten (ongebrande pecannoten)
 • Mix voor Koopmans Appeltaart
 • 1 medium ei
 • 175 gram boter
 • 20 gram suiker
 • Zo veel kaneel als je zelf lekker vindt
 1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een taart bakblik goed in met boter.
 2. Hak de 200 gram pecannoten grof en strooi deze op de bodem van het ingevette bakblik. Zorg dat ze goed verdeeld liggen, dit wordt straks de bovenkant van je taart.
 3. Schil en snijd 1 kg appels. Het maakt niet uit of je dit in blokjes of schijfjes doet, zolang je het klokhuis maar verwijdert. Voeg 20 gram suiker en zo veel kaneel als je zelf lekker vindt toe. Verdeel de appels nu over de pecannoten in het bakblik.
 4. Roer de 175 gram boter zacht in een beslagkom.
 5. Klop het ei los in een kommetje en doe 2/3 van het ei in de beslagkom samen met de appeltaartmix. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg. Het geeft niet als je deeg wat plakkerig is.
 6. Verdeel het deeg over de appels en pecannoten in je bakblik. Het is handig om vooraf al een cirkel te maken van het deeg op een bord. Zo hoef je niet te veel te duwen en blijven de onderste lagen goed liggen.
 7. Besmeer de bovenkant van het deeg met het laatste beetje ei en bak nu je ondersteboven appel & pecan taart in 65 minuten gaar.
 8. Wanneer je taart klaar is laat je hem een beetje afkoelen. Verwijder de buitenste rand van het bakblik en plaats een bord op de bovenkant van de taart. Draai het bord nu om en verwijder voorzichtig het laatste deel van het bakblik.
Zoet + desserts
Amerikaans

Eigenlijk is dit dus gewoon een simpel recept voor appeltaart, maar met een twist. Geloof me, de reacties op een ondersteboven appel & pecan taart zijn veel enthousiaster dan op een gewone appeltaart. En dat terwijl het eigenlijk net zo makkelijk is.

Het voordeel van deze op z’n kop taart is dat het deeg een stuk krokanter wordt. De sappen van de appels trekken namelijk tijdens het bakken niet in het deeg.

Ondersteboven Appel & Pecan taart

En dat is ‘m! Je eigen ondersteboven appel & pecan taart! Weer eens wat anders toch? Wij vonden ‘m erg lekker en het ziet er best wel spectaculair uit op deze manier, zeker niet je doorsnee appeltaart.


Heb je zelf ook een ondersteboven taart gemaakt? Dan ben ik natuurlijk super benieuwd naar het resultaat! Tag me in je foto’s op Instagram @Oktoberdots!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Ondersteboven Appel & Pecan taart
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.