Mutsen breien zonder te kunnen breien - Knitting loom - Oktoberdots

Mutsen breien

Altijd al je eigen mutsen en beanies willen breien, maar kun je helemaal niet breien? Ik ook niet! En toch heb ik al deze mutsen gemaakt. In deze blogpost leg ik je uit hoe je makkelijk mutsen, sjaals, beenwarmers en nog veel meer kunt breien, zonder dat je daadwerkelijk hoeft te leren breien. En nee, je hoeft er ook geen dure apparaten voor aan te schaffen. Dus wil jij mutsen breien? Lees dan verder.


Mijn geheim voor breien zonder te breien

Zal ik mijn geheim maar meteen verklappen? Ik gebruik een knitting loom!

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet. Een knitting-loom is een ring die je in allerlei formaten kunt krijgen. Op die ring staan een aantal pinnen die je gebruikt om je wol langs te leiden. Eigenlijk is een knitting-loom een heel grote punnik ring. En punniken kan iedereen! Je haalt simpelweg steeds het onderste draadje over het bovenste heen.

Er zijn verschillende formaten knitting-looms te krijgen. Ik brei mijn eigen mutsen met een knitting loom van 29 cm, maar 28 of 27 cm is ook prima voor een volwassenen. Ik heb ook beenwarmers gebreid, deze heb ik gemaakt met een knitting loom van 19 cm. Maar ook deze had best nog wat kleiner gekund. Afhankelijk van wat jij wilt breien heb je dus verschillende maten looms.

Hieronder deel ik een (affiliate) link naar een heel goede deal!

Knitting loom

Een set van 4 knitting looms in de maten:

28 cm
23 cm
18 cm
12,7 cm

En daarbij ook nog eens 4 pompom makers in 4 verschillende maten om pompoms te maken voor op je muts (of voor andere toffe projecten).

Klik hier om te shoppen!


Welke wol is het beste?

Ik vind zelf dat de mutsen het mooiste worden met een dikke wolsoort. Voor een naald dikte van 9mm of meer.

Je kunt ook prima een dunnere wol kiezen, maar dan zou ik het volgende adviseren:

  • Rol de hele bol wol uit.
  • Knoop de uiteindes aan elkaar
  • Rol de bol weer op.
  • Nu werk je met een dubbele draad en krijg je net zo’n mooi resultaat als met een dik garen!

Hieronder laat ik je het verschil zien. De blauwe muts heb ik met een dikke garen gemaakt, de grijze muts met een dunne, dubbele garen.

Voor een muts voor volwassenen heb je ongeveer 80 tot 100 gram wol nodig. Met 80 gram wol heb je meer een wintermuts, met 100 gram heb je vaker een hangende beanie. Maar dit is per wolsoort verschillend.

Dit zijn mijn favoriete garen om mee te “breien”:

Wol van de HEMA
(deze is wel een beetje stugger dan de andere 2)


Mutsen breien

En dan nu waar je waarschijnlijk voor kwam:

Hoe kun je mutsen breien zonder te kunnen breien met een knitting loom?

Ik kan er lang of kort over doen, maar deze video vertelt je ALLES wat je moet weten. Dus ook hoe je zo’n mooie dikke rand maakt!

De tutorial is heel duidelijk gefilmd, met rustige uitleg. Nadat ik hem 1 keer compleet gevolgd had kon ik daarna zonder na te denken beanies en mutsen breien. Ontzettend relaxed om te doen.


Zo veel mogelijkheden met een knitting loom!

Je kunt nog veel meer breien met een knitting loom. Sjaals, beenwarmers, handschoenen en zelfs vesten. Zoek maar eens op “knitting loom patterns”! Het zal je verbazen hoe veel er mogelijk is. Maar omdat ik altijd al een grote liefde voor beanies heb gehad, heb ik eigenlijk nog niets anders gebreid. Misschien dat ik dit jaar eens ga kijken of ik een deken kan breien!

Wat lijkt jou nu echt tof om zelf te kunnen breien?


Oktoberdots mutsen breien zonder te kunnen breien

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben je zelf begonnen met mutsen breien op een knitting loom naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Mutsen breien
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.