Moestuin: Pompoenen kweken - Zaaien, uitplanten & oogst - Oktoberdots

Moestuin: Pompoenen kweken

Laatste update: 28 juli 2021 – Natuurlijk ga ik ook dit jaar weer volop moestuinieren. Maar in plaats van elke keer een lange blogpost met alle groenten, doe ik het deze keer iets anders. Deze keer focus ik me specifiek op mijn en jullie favo groenten moestuin: pompoenen kweken.


Het verbaast vast niemand dat ik ook dit jaar weer twee soorten pompoenen ga kweken. Ik weet dat mensen vaak bang zijn om aan pompoenen te beginnen omdat ze onwijs veel ruimte nodig hebben en heel erg woekeren. Gelukkig heb ik in mijn voortuin heel veel ruimte. De pompoen-planten plant ik in de border en de lange ranken die eraan groeien leid ik terug de tuin in.

Hierdoor kan ik ook in een kleine moestuin pompoenen kweken. Gelukkig maar, want het is ontzettend leuk om te doen. Vorig jaar stonden er regelmatig mensen met verbazing in de tuin te kijken naar wat er allemaal groeide.

Helaas was ik vorig jaar niet zo slim geweest om te potjes waarin ik de pompoenen had voorgezaaid te labelen. Dus het was uiteindelijk nog al een verrassing wat waar groeide. Dit jaar pak ik het wat slimmer aan en heb ik dat wél gedaan. Ik ga grote, eetbare oranje pompoenen kweken en klein sierkalebassen.


13 Maart 2021 – voorzaaien

Pompoenen kweken voorzaaien

Op 13 maart 2021 heb ik beide pompoen soorten voorgezaaid. In twee grote, brede bakken heb ik de zaden geplant. Deze wonen de komende weken op mijn vensterbank in mijn werkkamer waar ze heel veel licht en zon krijgen en waar het lekker warm is. Hopelijk komen ze snel uit.

Natuurlijk ga ik niet alle pompoen-planten uit laten groeien tot volwassen planten, zo veel ruimte heb ik niet. Maar sommige zaden komen niet uit of zijn een stuk zwakker dan anderen. Op deze manier kan ik ze laten groeien en kies ik straks de grootste, sterkste stekjes uit om in de volle grond te planten.

Met een beetje geluk kan ik jullie volgende week al een update geven!


22 Maart 2021 – ze komen uit!

Zaterdag 20 maart kwamen de eerste pompoenplantjes bij beide soorten op. Allebei eentje, maar vandaag op 22 maart zijn er al heel wat meer plantjes! De eerst foto zijn de gewone oranje pompoenen en de tweede zijn de sierkalebassen. Ik heb ook de eerste “slechte” kiemplantjes al weggegooid. Waarschijnlijk waren deze zaden niet goed.

Hopelijk groeien ze lekker door en kunnen ze over een tijdje uitgeplant worden in de tuin!


25 maart – bijna te groot voor binnen

Yes ! De pompoenen groeien al goed, nog even en ze zijn te groot voor de plantenbakken binnen. Op de laatste foto zie je de eerste “true leaves” al uitkomen. De ronde blaadjes zijn namelijk de blaadjes die al verstopt zaten in de zaadjes. De true leaves zijn de eerste blaadjes die de pompoenplanten echt helemaal zelf maken.

Hopelijk groeien de echte bladeren snel door zodat ze naar buiten kunnen. Maar dan moet het wel wat beter weer worden, want pompoenen houden niet van natte voeten.


18 mei – pompoenen kweken in de voortuin

Tiny pumpkin plants

Vorige week heb ik de pompoenplanten eindelijk in de tuin gezet omdat ze gewoon écht te groot werden voor binnen. Helaas is het weer nog steeds koud en nat, en zoals je kunt zien zijn mijn plantjes NOT amused. Ze maken af en toe wel een bloem maar de bestaande bladeren zijn allemaal al geel of bruin en ze maken nauwelijks nieuw blad aan.

Het is écht te hopen dat het weer snel beter wordt, anders worden het geen pompoenen uit eigen moestuin dit jaar.


8 Juni – Ze groeien eindelijk!

Jaaaaa! Eindelijk, na een week mooi weer, beginnen de pompoenplantjes te groeien! Ze hebben het niet allemaal overleefd, maar dat is niet erg. Ik plant sowieso altijd meer planten dan ik uiteindelijk wil overhouden, precies om dit soort redenen.

Als het nu de komende tijd een beetje droog en zonnig blijft kunnen ze hopelijk snel gaan groeien. Vorig jaar waren rond deze tijd gewoon de eerste pompoenen al aan het groeien. Dus ik vermoed dat het een late oogst wordt dit jaar. Maar beter laat dan helemaal niet!


28 Juni – WOW! De pompoenplanten worden groot

Woooowwwww, we zijn een weekje op vakantie geweest en bij terugkomst was de hele border met pompoenplanten ONTPLOFT! Ze zijn eindelijk lekker aan het groeien en ik heb ook de eerste pompoen gespot.

Nu even goed in de gaten houden wanneer de bloem open gaat zodat ik hem handmatig kan bevruchten. Want zeker met zo’n late start kunnen de pompoenen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. Maar ik ben heel erg blij dat het eindelijk ergens op begint te lijken.


28 juli – de pompoenen groeien

Tijdens het snoeien van de voortuin vandaag vond ik ineens 4 pompoenen! Ze zaten allemaal goed verstopt, maar daardoor is de verrassing alleen maar leuker. Ze zijn namelijk allemaal al vrij groot qua formaat!

De eerste pompoen op de foto hierboven is een grote oranje pompoen, de andere 3 zijn sierpompoentjes. Super tof om te zien dat er toch wat pompoenen aan het groeien zijn na de langzame start!


Blijf vooral volgen om te zien hoe het verder gaat met mijn moestuin: pompoenen kweken blogpost. Ik probeer minstens elke maand 1 update te posten!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Moestuin: Pompoenen kweken
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.