• No Products in the Cart

Moestuin: Pompoenen kweken

Oktoberdots pompoenen kweken

Laatste update: 22 Maart 2021 – Natuurlijk ga ik ook dit jaar weer volop moestuinieren. Maar in plaats van maandelijks één blog met updates over al mijn groenten, doe ik het deze keer iets anders. Elke groenten- of fruitsoort die ik kweek krijgt zijn eigen blogpost. Daarin plaats ik eens in de zoveel tijd een update. Deze keer in de moestuin: pompoenen kweken.


Het verbaast vast niemand dat ik ook dit jaar weer twee soorten pompoenen ga kweken. Ik weet dat mensen vaak bang zijn om aan pompoenen te beginnen omdat ze onwijs veel ruimte nodig hebben en heel erg woekeren. Gelukkig heb ik in mijn voortuin heel veel ruimte. De pompoen-planten plant ik in de border en de lange ranken die eraan groeien leid ik terug de tuin in.

Hierdoor kan ik ook in een kleine tuin pompoenen kweken. Gelukkig maar, want het is ontzettend leuk om te doen. Vorig jaar stonden er regelmatig mensen met verbazing in de tuin te kijken naar wat er allemaal groeide.

Helaas was ik vorig jaar niet zo slim geweest om te potjes waarin ik de pompoenen had voorgezaaid te labelen. Dus het was uiteindelijk nog al een verrassing wat waar groeide. Dit jaar pak ik het wat slimmer aan en heb ik dat wél gedaan. Ik ga grote, eetbare oranje pompoenen kweken en klein sierkalebassen.


13 Maart 2021 – voorzaaien

Pompoenen kweken voorzaaien

Op 13 maart 2021 heb ik beide pompoen soorten voorgezaaid. In twee grote, brede bakken heb ik de zaden geplant. Deze wonen de komende weken op mijn vensterbank in mijn werkkamer waar ze heel veel licht en zon krijgen en waar het lekker warm is. Hopelijk komen ze snel uit.

Natuurlijk ga ik niet alle pompoen-planten uit laten groeien tot volwassen planten, zo veel ruimte heb ik niet. Maar sommige zaden komen niet uit of zijn een stuk zwakker dan anderen. Op deze manier kan ik ze laten groeien en kies ik straks de grootste, sterkste stekjes uit om in de volle grond te planten.

Met een beetje geluk kan ik jullie volgende week al een update geven!


22 Maart 2021 – ze komen uit!

Zaterdag 20 maart kwamen de eerste pompoenplantjes bij beide soorten op. Allebei eentje, maar vandaag op 22 maart zijn er al heel wat meer plantjes! De eerst foto zijn de gewone oranje pompoenen en de tweede zijn de sierkalebassen. Ik heb ook de eerste “slechte” kiemplantjes al weggegooid. Waarschijnlijk waren deze zaden niet goed.

Hopelijk groeien ze lekker door en kunnen ze over een tijdje uitgeplant worden in de tuin!

21 March 2021
25 March 2021

RELATED POSTS

Leave a Reply