Makkelijke RabarberJam - Lente recept - Oktoberdots

Makkelijke RabarberJam

Laat ik beginnen met te zeggen: ik HOU van jam maken! Het is zo gemakkelijk en zo leuk, ik hou gewoon van zelfgemaakte gerechten. En ook leuk om cadeau te doen. Ik heb twee keer eerder jam gemaakt, bramenjam en cranberryjam. Maar vandaag ging ik voor een lente-favoriet: makkelijke Rabarberjam.


Zelf jam maken is heel eenvoudig. Zeker als je het eenmaal onder de knie hebt heb je geen thermometers en dergelijke meer nodig. Zoals ik al zei, dit was de derde keer dat ik mijn eigen jam maakte en ik wist precies wanneer de consistentie goed was.


Dit heb je nodig om zelf makkelijke rabarberjam te maken:

  • Rabarber
  • Kristalsuiker
  • Optioneel: rode voedingskleurstof

Begin met het hakken van je rabarber in stukjes van ongeveer 0,5 tot 1 cm elk. Doe ze in een pan met een dikke bodem, zoals een braadpan.Voeg de helft van het gewicht van de rabarber toe aan de suiker. Dus als je 500 gram rabarber gebruikt, gebruik dan 250 gram suiker. Je kunt altijd meer toevoegen als je rabarber erg zuur is, maar je kunt het er niet meer uithalen, dus wees voorzichtig!

Als je wilt, kun je een beetje (natuurlijke) kleurstof in je jam doen om het er aantrekkelijker uit te laten zien. Rabarberjam kan een erg vieze groenachtige kleur hebben.

Kook het rabarber-suikermengsel op middelhoog vuur tot de rabarber begint op te lossen. Je kunt de hete jam beginnen te proeven als hij er zo uitziet:


Heeft de jam meer suiker nodig? Voeg meer suiker toe! Is het precies goed zo? Perfect!


Hoe test je of je jam klaar is?

Een van de gemakkelijkste manieren om te testen of je jam de juiste consistentie heeft, is door een beetje van het mengsel op een koude lepel te doen. Vries je lepel niet in, maar bewaar hem in de koelkast.

Gebruik een lepel om een beetje hete jam op de koude lepel te doen en als het nog te vloeibaar is, kook de jam dan wat langer. Je kunt het zo stevig maken als je zelf wilt!


En dat is alles! Deze makkelijke rabarberjam past uitstekend bij toast of scones. Maar het zal waarschijnlijk ook geweldig smaken met wat ijs!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Makkelijke RabarberJam
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.