Klei Maan Schaaltje - Moon Dish DIY - Oktoberdots

Klei Maan Schaaltje

Kleien is één van mijn meest relaxte hobbies. Lekker een beetje kneden en vormen. En als het er niet goed uit ziet begin je gewoon weer opnieuw, geen stress. Deze keer heb ik een Klei Maan Schaaltje gemaakt. Gewoon ter decoratie om wat kleine spulletjes of sieraden in te bewaren. Ik leg je in stappen uit hoe je dit kunt maken.


Je ziet ze op het moment best wel veel op Instagram, TikTok en Pinterest. Schaaltjes in de vorm van een maan, een “moon dish” dus. En hoewel er hartstikke veel toffe kleine bedrijfjes zijn waar je deze kunt kopen, is het natuurlijk nog veel leuker om zelf een klei maan schaaltje te maken. Zo groot of zo klein als jij wilt!


Dit heb je nodig voor een klei maan schaaltje te maken

  • Zelfhardende klei
  • Een mesje
  • Iets om de klei mee plat te rollen, een deegroller of een fles bijvoorbeeld
  • Een klein kommetje met water
  • Tandenstoker of iets anders puntigs
  • Verf en/of vernis
  • Optioneel: een (nagel)vijltje

Een maan schaaltje kleien

Begin met het soepel maken van je zelfhardende klei. Ik haal mijn klei vaak bij de Action of Sostrene Grene.

Als je klei eenmaal soepel is maak je er een bal van. Rol deze uit tot een plak van ongeveer 5mm dik op het gewenste formaat.

Plaats er een kom of iets anders ronds op en snijd de ronde uit. Dit wordt het formaat van je maan schaaltje. Plaats de ronde vervolgens normaals voor een deel op je uitgesneden ronde zodat je een maanvorm overhoudt.

Kneed de resten van de klei opnieuw samen tot een bal en rol hier een lange worst van. Rol de worst uit tot een platte, lange plak van weer ongeveer 5 mm dik. Zorg dat de plak langer is dan de buitenkant van je maan vorm.

Snijd nu twee lange, dunne rechthoeken uit de plak. Zorg dat ze allebei ongeveer even dik zijn en dat de uiteindes netjes afgesneden zijn.

Maak met een cocktail prikker of iets anders puntigs bovenop de maanvorm een ruwe border die even dik is als de rechthoeken die je net hebt uitgesneden.

Doe dit ook met de onderkant van rechthoek. Dit zorgt ervoor dat de stukken klei extra goed aan elkaar hechten.

Plaats de border op de maan en snijd deze bij de punten af. Doe hetzelfde met de binnenkant en zorg dat je onderdelen stevig aandrukt aan de randen.

Maak alles netjes glad door met je vingers in wat water te dippen en alles glad te strijken. Eventuele kleine oneffenheden kun je na het drogen nog weghalen.


Klei laten drogen

Laat je klei nu minstens 48 uur drogen, maar indien mogelijk nog langer. Het is ook afhankelijk van de dikte van je klei creatie hoe lang het moet drogen.

Na 72 uur heb ik mijn maan omgedraaid zodat ook de onderkant goed kon drogen.

Wanneer je maanschaaltje helemaal uitgehard is kun je de oneffenheden aan de randjes bijwerken met een nagelvijltje. Super handig om mooie, gladde randen te krijgen!


Je maan verven

Daarna is het tijd om te verven. Je kunt zelfhardende klei verven met onverdunde acryl verf, maar ik gebruik zelf heel graag nagellak! Dit zorgt meteen voor een mooie glans (maar het stinkt wel behoorlijk).

Klei Maan Schaaltje DIY

En dat was het! Je maan schaaltje is klaar! Nu kun je er leuke kleine dingetjes in bewaren zoals je favoriete stenen, sieraden of andere verzamelobjecten.


Oktoberdots clay moon dish diy

Heb je ook een Moon Dish gemaakt naar aanleiding van mijn blog? Tag me dan alsjeblieft in het resultaat op Instagram @Oktoberdots! Ik vind het altijd onwijs leuk om te zien wat jullie maken!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Klei Maan Schaaltje
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.