Hout branden op lepels - Oktoberdots

Hout branden op lepels

Een tijdje terug kocht ik houten lepels met het idee om deze te schilderen voor Halloween. Maar toen bedacht ik me: als ik ze schilder kan ik ze niet meer gebruiken. Dus lagen ze te wachten tot ik een beter idee kreeg. Want ik hou van decoratie, maar ik hou nog meer van functionele decoratie. En toen kwam ik op Instagram een account tegen van iemand die doet aan hout branden op lepels, wat een tof idee!


Houtbrander set

Het beste om tekeningen te branden op hout is natuurlijk een mooie houtbrander (of pyrografie) set. Ik heb voor deze keer mijn soldeerbout gebruikt. Dat ging op zich wel prima, maar ik heb toch voor de volgende keer een leuk setje besteld. Helemaal niet duur en met verschillende opzet stukken zodat je verschillende effecten kan maken!


Hout branden op lepels

Hout branden op lepels of ander hout is eigenlijk echt super makkelijk. Hieronder leg ik je uit hoe je begint en waar je op moet letten.


Oktoberdots hout branden op lepels schetsen

Begin met het schetsen van je design op de lepel(s)

Teken niet te veel details want dat wordt onduidelijk. Teken alleen de grote items en de buitenste lijnen. De rest kun je straks met de brander invullen.


Brander opwarmen

Zet je houtbrander aan en zorg dat deze goed opwarmt. Als je brander niet warm genoeg is zul je harder moeten drukken en dat maakt het lastiger om te tekenen.


Oktoberdots hout branden op lepels pyrografie

Houtbranden maar!

Nu is het tijd om je tekening over te trekken! Begin met de lijnen die je geschetst hebt. Beweeg de punt van je brander langzaam over de schets zonder te veel te duwen. Op die manier krijg je duidelijke lijnen.

Teken daarna de details zoals de nerven in de blaadjes.

Wil je delen inkleuren? Ga dan in snelle stroken met je houtbrander over het deel dat je donkerder wilt. Alsof je iets heel licht inkleurt met een potlood. En herhaal dit tot je de kleur hebt bereikt die je graag wilt!


Lepels in oliën

Ben je helemaal blij met je design? Was je lepel voorzichtig af met water en een beetje zeep. Wrijf je lepels daarna in met een laagje olijfolie, zonnebloem olie of een andere lichte eetbare olie. Op deze manier verzegel je de houtvezels waardoor er geen kleuren en geuren van je eten intrekken.

Is de olie ingetrokken? Dan zijn je gepersonaliseerde lepels klaar om te gebruiken! Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in een potje in de keuken zetten als decoratie.OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Heb je zelf hout gebrand op lepels naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Hout branden op lepels
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.