Homemade Bramen Jam - Recept zonder pectine - Oktoberdots

Recepten zijn op dit moment nog niet (goed) zichtbaar op de nieuwe website.
Ik werk er hard aan om ze er weer op te krijgen, bedankt voor je geduld!

Homemade Bramen Jam

In augustus heb ik jullie mijn dag laten bepalen via Instagram. Je kon steeds stemmen voor één van twee activiteiten en na een uur ging ik dan de activiteit doen waar het meeste op gestemd was. En naast het schoonmaken van m’n huis en een film kijken, was bramen plukken en homemade bramen jam maken één van de dingen die jullie me lieten doen!Ik ging bramen plukken in het natuurpark achter ons huis, wat op zichzelf al een heerlijke activiteit was. Hou er wel rekening mee dat als je in het wild bramen gaat plukken je niet meer mee mag nemen dan een klein bakje voor persoonlijk gebruik. Complete emmers vullen is dus zeker niet toegestaan!

Één van de redenen daarvoor is dat veel dieren hetzelfde fruit lekker vinden als wij. Vaak kunnen zij op veel plaatsen bij het fruit waar wij, mensen, niet bij kunnen, maar als je ál het fruit uit een bos plukt dan hebben de dieren een probleem. Dus neem alsjeblieft gewoon mee wat je voor jezelf wil gebruiken en meer niet.


homemade bramen jam in pot

Homemade Bramenjam

 • 450 gram verse bramen
 • 450 gram rietsuiker
 • 1 citroen
 1. Pers de citroen uit.
 2. Doe 450 gram bramen (eventueel uit de diepvries) en het citroensap in een grote pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen tot het fruit zacht is.
 3. Voeg als het fruit gaar is 450 gram suiker toe en roer de suiker en het fruit op laag vuur tot de suiker is opgelost.
 4. Zet het vuur hoger en breng het fruit en de suiker aan de kook, kook het jam-mengsel nu 10-15 minuten.

  Je kunt testen of je jam de juiste dikte heeft door met een lepel een beetje jam op een koude lepel (uit de koelkast) te scheppen. Als het er langzaam afdruipt is je jam goed!

 5. Haal vervolgens de pan van het vuur en schep eventueel schuim van de bovenkant van de jam.
 6. Laat het ongeveer 10 minuten afkoelen.
 7. Schep de hete jam in warme, steriele jampotten en sluit deze direct af met een schroefdeksel.
 8. Laat compleet afkoelen en je homemade bramen jam is klaar!
Jam

Homemade bramen jam: makkelijk & lekker

Homemade bramen jam maken is echt heel makkelijk! Je hebt alleen fruit, suiker, water en een pan met een dikke bodem nog. Zelfgemaakte jam is zo veel lekkerder dan die uit de winkel en het is ook nog eens super leuk om cadeau te doen!

De smaken in deze jam, en ik denk in alle homemade jam, zijn gewoon echt fantastisch. Veel jam en gelei uit de winkel smaakt vooral naar suiker, maar deze bramen jam smaakt écht naar bramen. Je proeft echt goed waar de jam van gemaakt is in plaats van alleen zoetigheid.

Er zit natuurlijk nog steeds genoeg suiker in deze jam. Maar dat is het dan ook, geen rare toevoegingen, alleen fruit en suiker. En als je je potjes steriliseert dan kun je de jam alsnog tot 6 maanden bewaren. Dat is toch veel leuker?


homemade bramen jam recept

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Heb je zelf heerlijke bramen jam gemaakt naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

5 Comments

 1. […] love eating homemade food. And it’s also great to give as a gift. I made jam twice before, blackberry jam and cranberry jam. But today I went for a Spring-favourite: easy Rhubarb […]

 2. […] vervolgens heerlijke gerechten mee te maken. Vorig jaar maakte ik van wilde bramen fantastische homemade bramen jam. Dit jaar ga ik voor een bramen-taart en misschien nog wel wat […]

 3. […] klik hier!Heb je meer zin in jam dan in taart of heb je gewoon héél veel bramen? Kijk dan HIER voor mijn recept voor geweldige […]

 4. […] brie & cranberry bites natuurlijk ook prima met andere toppings maken. Kies bijvoorbeeld voor bramenjam voor een zomerse snack of een tomaten-chili jam als je fan bent van […]

 5. […] van zelfgemaakte gerechten. En ook leuk om cadeau te doen. Ik heb twee keer eerder jam gemaakt, bramenjam en cranberryjam. Maar vandaag ging ik voor een lente-favoriet: makkelijke […]

Geef een reactie

Homemade Bramen Jam
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
%d bloggers liken dit: