Herfstkrans van droogbloemen - Krans geel & oranje - Oktoberdots

Herfstkrans van droogbloemen

Een herfstkrans van droogbloemen is vrij veel werk en niet super goedkoop. Maar je kunt er wel járen van genieten want droogbloemen verwelken niet. En het is ook nog eens erg leuk om te doen.


De basis voor de herfstkrans met droogbloemen heb ik bij een website besteld, maar die kan ik helaas niet aanbevelen. Het verzenden duurde ruim 2 weken, de communicatie was belabberd en met de materialen die ik kreeg kon ik helemaal geen mooie krans maken. Hij kwam veruit niet in de buurt van de krans op de website, niet eens half zo vol. Daarom zou ik echt adviseren om de spulletjes los te kopen. Want met alle droogbloemen die ik nog bij heb moeten kopen was ik duurder uit dan wanneer ik alles los had gekocht.

Hieronder beschrijf ik hoe je een krans kan maken zoals die van mij, maar je kunt natuurlijk zelf variëren met allerlei soorten droogbloemen en er je eigen draai aan geven!


Dit heb je nodig voor een herfstkrans van droogbloemen

herfst krans maken benodigdheden

Omwikkel de zwarte metalen ring met het bloemisten tape, laat 40 tot 45 cm open. De tape lijkt niet te plakken, maar door de warmte van je vingers plakt deze goed aan elkaar en aan de ring.

metalen ring met tape

Knip je droogbloemen zodat ze allemaal dezelfde lengte hebben. Ergens tussen de 10 en 15 cm is ideaal. Ik heb mijn “plukjes” 15 cm lang gelaten en ik heb 22 bundeltjes gebruikt op mijn ring om een krans te maken.

droogbloemen op lengte knippen

Maak je ijzerdraad aan het begin van de groene tape vast door de draad een paar centimeter met de ring mee te laten lopen en er daarna dezelfde draad een paar keer omheen te wikkelen. Knip het ijzerdraad niet af! Je gebruikt het aan een stuk zodat alles straks goed vast zit.

ijzerdraad vastzetten op ring

Maak één bosje met droogbloemen en meet daar mee uit hoeveel bosjes je ongeveer nodig hebt. Ik heb 22 bosjes van 15 cm gebruikt, als je kortere bosjes maakt dan heb je wat meer nodig.

Verdeel nu al je droogbloemen zodat je precies zo veel bosjes klaar hebt liggen als je nodig hebt. Op deze manier krijg je een goede verdelen en kom je geen droogbloemen te kort aan het einde.

bosjes van droogbloemen maken

Leg het eerste bosje bloemen op de ring met de kopjes van de bloemen naar het “open” stuk van de metalen ring. Draai het ijzerdraad er 3 keer stevig om heen. Maar trek niet té hard, dan kun je de droogbloemen beschadigen.

bevestig je eerste bosje

Leg vervolgens elk volgende bosje droogbloemen 3 cm lager op de de ring dan het vorige bosje. Zo bedek je steeds het ijzerdraad van het vorige bosje en overlappen ze elkaar zodat je een mooi geheel krijgt.

Wanneer je bij het laatste plukje komt draai je het ijzerdraad twee keer van boven naar beneden om de stengels heen. Zo zitten ze extra goed vast.

maak alle bosjes droogbloemen vast

Helaas ben ik vergeten van het volgende deel foto’s te maken. Namelijk het afwerken met hennep touw. Daarom zie je hieronder de foto’s van de uitleg die bij mijn krans zat.

Je legt het touw met het uiteinde op het uiteinde van de bloemen, deze omwikkel je weer stevig met ijzerdraad. Daarna knip je het ijzerdraad af en steek je het onder het touw en de bloemen zodat het niet uit steekt.

Wikkel nu het hennep touw stevig om de bloemenstengels richting het open stuk van de metalen ring. Wikkel vervolgens het touw weer een deel terug tot waar je de lus voor het ophangen wil hebben.

Steek het touw door de laatste omwikkeling heen en trek goed aan, als het goed is zit je touw nu vast. Maak er als laatste een lus aan zodat je de krans kunt ophangen en je bent klaar!

Mocht het nu niet lukken om het touw stevig vast te knopen, dan kun je er ook altijd voor kiezen om het laatste stukje vast te lijmen met een lijmpistool. De lus kun je er dan later omheen knopen.


En dit is het resultaat! Ik ben zelf gegaan voor een echte herfstkrans met oranje en geel. Mijn moeder heeft een krans gemaakt met prachtige roze en rode tinten. Allebei erg geslaagd al zeg ik het zelf!

Overigens had ik nog een flink aantal droogbloemen over omdat we veel variatie wilden. Van de overgebleven bloemen heb ik een super sfeervol droogboeket gemaakt dat nu in een hoge vaas staat te pronken.

droogbloemen boeket

Ga je ook aan de slag met een prachtige herfstkrans van droogbloemen? Ik zou het super leuk vinden om het resultaat te zien. Tag me in je foto’s op Instagram @oktoberdots of stuur een mailtje met foto’s!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

1 Comment

  1. Kristina van der Geest schreef:

    Wat superleuk, bedankt voor de beschrijving. Ik had gezien dat ze bij de action van de stalen kransen met houten voet verkopen en dacht dat dit een leuk idee is om cadeau te doen. Nu eerst even oefenen op een krans voor mijzelf en dan doorgaan met het maken van herfstcadeaus voor lieve mensen om mij heen.

Geef een reactie

Herfstkrans van droogbloemen
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.