Herfstblad snijkunst - Oktoberdots

Herfstblad snijkunst

Vorig jaar heb ik voor het eerst herfstblad snijkunst gemaakt. Ik maakte toen een vrij simpel ontwerp met een maan en sterren. Die foto zag ik dit jaar overal opduiken en dus was het tijd voor een upgrade van deze simpele herfst-kunst!


Er zijn ongetwijfeld allerlei manieren om dit te doen, maar hieronder beschrijf ik de manier die voor mij het beste werkt. En waarvan ik denk dat het ook voor jullie goed te doen is. Zonder dat je een chirurgische precisie nodig hebt haha!


Herfstblad snijkunst maken

Stap 1. Bladeren verzamelen

Als eerst verzamel je grote herfst bladeren. Hoe groter hoe beter! Maar als je een specifieke fotolijst in gedachten hebt waar je leaf cutting art straks in moet is het wel handig om daar rekening mee te houden natuurlijk.


Oktoberdots Herfstblad snijkunst bladeren rapen

Kies bladeren die zo soepel mogelijk zijn. Vers gevallen is het beste. Droge bladeren krullen namelijk te veel en gaan breken bij stap 3.

Mooie kleurtjes bladeren zijn natuurlijk leuk, maar uiteindelijk worden ze allemaal bruin. Probeer dus meer te letten op de vorm dan op de kleur.


Stap 2. Zorg dat je bladeren goed schoon en droog zijn

Het beste is het om je bladeren te rapen op een droge dag. Maar ik weet dat dat in de herfst niet altijd makkelijk is. Als je bladeren nat zijn, spreid ze dan thuis uit over een theedoek in een enkele laag en ze zullen binnen een paar uur droog zijn. Zand krijg je er met een droge doek makkelijk af, ander viezigheid niet. In dat geval zou ik je adviseren een ander herfstblad te gebruiken.


Stap 3. Plak je herfstblad vast

Om het snijden zo makkelijk mogelijk te maken plak je je herfstblad vast op een snijmat zoals op de foto hieronder. Doe dit met brede tape en zorg dat alles zo plat mogelijk is. Zand zorgt ervoor dat je blad niet goed blijft plakken, maak ‘m dus van te voren echt goed schoon.


Oktoberdots Herfstblad snijkunst plakken

Breekt je blad? Dan was het helaas toch te “oud” en broos.

Snijd met een scherp mesje langs het steeltje zodat je ook bij de aanzet de tape goed kunt aandrukken. Laat je blad nu op de mat geplakt zitten.


Stap 4. Het design maken

Nu komt het leuke deel: het design van je herfstblad snijkunst maken!

Teken jouw gewenste design op de achterkant van het blad met een scherp potlood. Je zult geen potloodstrepen kunnen zien op het plakband, maar de punt laat een indruk achter op het blad. Maak de eerste keer een niet al te moeilijk design. Oefening baart kunst en op die manier merk je ook wat de beperkingen zijn.

Als je het leuk vindt kun je rekening houden met de nerven van het blad, maar dit hoeft niet perse. Je blad blijft er steviger door, maar als je het inlijst heb je daar geen last van.


Stap 5. Snijden maar!

Helemaal tevreden met je design? Dan kun je gaan snijden. Zorg voor een super scherp mesje, hoe scherper hoe beter. Herfstbladeren zijn dunner en kwetsbaarder dan gewoon papier en kunnen dus sneller scheuren. De laag tape helpt hier al mee, maar een bot mesje kan toch alles nog verpesten.Snijd alle delen uit je blad waar je doorheen wilt kunnen kijken. En snijd daarna heel secuur je herfstblad los van je snijmat. Probeer zo goed mogelijk het randje van je blad te volgen.

Tip: Je kunt beter een dun randje van je blad afsnijden dan een klein randje tape laten zitten. Hier kan stof en viezigheid aan blijven plakken én het is erg zichtbaar doordat het glimt.

Maak je design eventueel nog iets specialer door er met een witte verfstift stipjes en sterretjes (of andere elementjes) bij te tekenen en je herfst kunstwerkje is klaar!


Alternatieve herfstblad kunst

Oktoberdots tartan herfstblad

Ben je niet zo goed met een mesje of heb je gewoon geen zin om te snijden? Dan is tekenen op herfst bladeren ook een heel tof idee!OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Heb je deze DIY voor herfstblad snijkunst gevolgd en deel je het resultaat op Instagram? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Herfstblad snijkunst
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.