Gebreide pompoen maken als je niet kan breien - Oktoberdots

Gebreide pompoen

Hoe leuk zijn die gebreide pompoenen die je al een aantal jaar voorbij ziet komen in de herfst? Ik vind ze ontzettend tof, maar het is nog leuker om ze zelf te maken! En nu denk je misschien “ik kan niet breien dus dan houdt het op”. Gelukkig is er een super handige tool om een gebreide pompoen te maken, zelfs als je niet kan breien. En nee, je hoeft er geen mooie gebreide truien voor kapot te knippen!


Misschien heb je er al wel eens van gehoord. Of heb je ze zien liggen bij de Action. Ik heb het over een knitting-loom. Een grote ronde van dik plastic met allemaal puntjes erop. Hiermee kan je allerlei super toffe dingen “breien” zonder dat je hoeft te kunnen breien. Het is eigenlijk meer vergelijkbaar met punniken. Je draait een draadje wol om één van de puntjes. Draait er vervolgens nog een keer omheen en haalt dan met een speciale tool het onderste draadje naar boven.

Ze zijn er in verschillende formaten. Voor mutsen gebruik ik altijd de grootste van 30 cm. Voor de gebreide pompoen heb ik die van 24 cm gebruikt. Heb je nog geen knitting-loom set? Shop ze dan voordelig als set van 4 hier:

Knitting loom set shoppen


Leren breien met een knitting-loom

Klinkt het moeilijk? Kijk dan vooral even naar dit filmpje. Dit heeft mij ontzettend geholpen om met m’n knitting loom te leren werken. In dit filmpje wordt een muts gemaakt, dus je hebt niet alle uitleg nodig. Maar vooral het opzetten van de draad, het maken van de rijen en het afwerken zijn super handig. Het “omslaan” van de rand kun je overslaan.


Hieronder in de DIY laat ik je zien hoe je de pompoen maakt als je de basis vorm al gemaakt hebt. Volg bovenstaande tutorial dus (zonder het omslaan) voor 30 rijen. Werk ‘m af zoals je met een muts ook zou doen en ga dan verder in mijn uitleg.


Gebreide pompoen

 • Knitting loom 24cm
 • Knitting loom haakje
 • Plastic naald
 • Lijmpistool
 • Dikke wol in een kleur naar keuze
 • Kussenvulling
 • Steeltje of (kaneelstokje)
 1. Brei een muts zonder omslag. 30 rijen lang en maak deze op de top dicht. Als het goed is ziet je breiwerk er dan zo uit:
 2. Haal je naald en draad door bovenste rand aan de open kant. Net zoals je zou naaien om-en-om boven en onderlangs. Doe dit losjes, trek het niet aan en knip de draad niet af!
 3. Zet je breiwerk met de dichte kant naar beneden op een tafel en zorg dat het een beetje open blijft staan.
 4. Vul je gebreide zakje met kussenvulling. Je kunt zo veel of weinig gebruiken als je zelf wilt.
 5. Trek nu aan de draad die je door de rand hebt geweven om je zakje dit te trekken. En knoop het vervolgens dicht. Knip de draad nog steeds niet af. Nu heb je een gevulde, gebreide bol.

 6. Leid de draad nu door één van de "geulen" in je bal. Steek de naald aan de onderkant in het midden van je pompoen dwars door naar boven. Trek het aan zodat er een deuk ontstaat. Herhaal dit vervolgens 6 of 8 keer recht tegenover elkaar. Nu is je bol ineens pompoen-vormig!
 7. Als laatste stap kun je een (kaneel)stokje of steeltje van een pompoen bovenop lijmen om er echt een pompoen van te maken. Wil je de pompoen zacht houden? Dan kun je ook kiezen voor een gepunnikt steeltje bijvoorbeeld.DIYS

Je kunt de pompoenen natuurlijk in allerlei verschillende formaten maken en in welke kleur je ook maar wilt! het is gewoon een beetje proberen en vooral heel veel plezier hebben.

Hopelijk is mijn uitleg zo een beetje duidelijk. Zo niet, stel dan vooral je vragen hieronder zodat ik ze kan beantwoorden en iedereen de uitleg kan lezen!


Gebreide pompoen maken zonder breien

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Heb je een gebreide pompoen gemaakt met een knitting-loom naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Gebreide pompoen
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.