Flespompoen-soep met bieslook-crème fraîche - Lichte soep - Oktoberdots

Flespompoen-soep met bieslook-crème fraîche

Al jaren maak ik pompoensoep op dezelfde manier. Die is heerlijk, maar soms wel vrij zwaar. Soms wil je gewoon een wat lichter soepje als lunch of voorgerecht. Dan is deze flespompoen-soep met bieslook-crème fraîche echt ideaal.


Vaak is pompoensoep vrij dik en zwaar, bijna vergelijkbaar met erwtensoep. Maar soms wil je gewoon iets lichts, daarom bedacht ik dit recept. Nog steeds op en top herfst, met duidelijke pompoen-smaak, maar dan een stuk lichter!

Door het gebruik van flespompoen in plaats van gewone, oranje pompoen is de smaak ook wat zachter. Waar een gewone pompoen wat melig kan smaken, is dat bij een flespompoen niet zo. De licht nootachtige smaak zorgt voor een verrassend zachte soep.

Het recept voor deze pompoensoep is super makkelijk. Je hebt er erg weinig ingrediënten voor nodig zoals je hieronder ziet. Probeer hem zeker eens uit deze herfst, hij zal je ongetwijfeld verrassen als je alleen zware pompoensoep gewend bent!


oktoberdots Flespompoen-soep met bieslook-crème fraîche recept

Flespompoen-soep met bieslook-crème fraîche

Yield: 6
Bereidingstijd: 20 minutes
Kooktijd: 15 minutes
Total Time: 35 minutes

Ingredients

 • 1 grote flespompoen
 • 1,5 L (groenten)bouillon
 • 250 ml crème fraîche of haverfraiche
 • 15 g bieslook
 • Pompoenpitjes

Instructions

 1. Breng anderhalve liter bouillon aan de kook in een grote pan.
 2. Snijd de grote flespompoen in stukken. Je kunt hem schillen als je wilt, ik doe dat zelf wel, maar in principe is de schil van een pompoen eetbaar.
 3. Voeg de flespompoen stukken aan de kokende bouillon toe en laat 10 minuutjes doorkoken.
 4. Knip of snijd 15 gram bieslook in kleine stukjes en roer deze met een beetje water door de crème fraîche of haverfraiche. Het water zorgt ervoor dat de bieslook-crème fraîche wat smeuiger wordt en makkelijker bovenop de soep blijft liggen.
 5. Rooster in een droge koekenpan zo veel pompoenpitjes als je zelf wilt met een snufje zout. Wanneer je ze hoort poppen als popcorn zijn ze goed.
 6. Pureer nu de pompoensoep glad zodat er geen stukjes over blijven.
 7. Schep de flespompoen-soep in een kom, schep een lepeltje bieslook-crème fraîche voorzichtig in het midden en bestrooi met de geroosterde pompoenpitjes.

Door de crème fraîche in dit recept te vervangen door haver-fraîche kun je dit recept ontzettend makkelijk vegan maken. Alle andere ingrediënten zijn namelijk al zonder dierlijke producten, perfect voor wie naast minder vlees af en toe ook minder melkproducten wil consumeren.


OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Flespompoen-soep met bieslook-crème fraîche
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
Skip to Recipe