Ben je op zoek naar het ultieme recept voor de allerbeste cinnamon rolls ooit? Zoek niet verder, want deze zachte, luchtige cinnamon rolls met een maple glazuur zijn รฉcht de allerlekkerste die je ooit zult maken. Perfect voor een uitgebreid ontbijt, brunch of gewoon bij de koffie of thee. Ik heb het recept uitgebreid getest en geperfectioneerd, en stap-voor-stap voor je uitgetypt. Geniet van de heerlijke kaneelsuiker in combinatie met het fluffy deeg en crunchy pecannoten (als je daar van houdt).
Schrik niet van de tijd die dit recept je kost! Geloof me als ik zeg dat de allerbeste cinnamon rolls ooit het echt dubbel en dwars waard zijn. En gelukkig is het meeste van deze tijd gewoon de rijstijd die het deeg nodig heeft, dus uiteindelijk valt het hartstikke mee hoe lang je er mee bezig bent.
Als je deze zelfgemaakte kaneelbroodjes eenmaal hebt geproefd, wil je echt nooit anders meer!
De allerbeste cinnamon rolls ooit
Ingredients
Voor het deeg:
- 625 g bloem
- 70 g kristalsuiker
- 1 zakje (7 g) gist
- 2 gram zout
- 350 ml melk
- 85 g boter
- 1 ei, op kamertemperatuur
Voor de vulling:
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 130 g lichte basterdsuiker
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- Optioneel: 100 gram pecannoten
Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker
- 60 ml ahornsiroop (beter bekend als maple syrup)
- 1 theelepel vanille-extract
- 30-45 ml (plantaardige) melk
Instructions
- Meng in een grote kom 250 gram bloem, 7 gram gist, 2 gram zout en 70 gram suiker. Roer door elkaar.
- Verwarm 350 ml melk en 85 gram boter in een magnetronbestendige kom tot de boter bijna gesmolten is. Het mengsel moet warm zijn, maar niet zeker heet. Als het te heet is, laat het dan afkoelen om de gist niet te doden. Voeg het warme melkmengsel toe aan het bloemmengsel.
- Voeg 1 ei toe. Mix op lage snelheid en verhoog geleidelijk naar hoge snelheid tot alles goed gemengd is (ongeveer 2 minuten).
- Schraap de kom schoon en voeg nog 125 g bloem toe. Mix tot het volledig is opgenomen. Voeg nog eens 125 gram bloem toe tot het deeg van de zijkanten van de kom loskomt en een bal vormt. Afhankelijk van de luchtvochtigheid kun je wat meer bloem nodig hebben, voeg dit beetje bij beetje toe.
- Gebruik de rest van de bloem om je werkoppervlak te bestuiven. Leg het deeg daar op en kneed ongeveer 15 minuten tot het soepel is. Blijft je deeg te plakkerig? Voeg dan voorzichtig een beetje meer bloem toe. Het deeg is klaar als je het tussen je vingers kunt uitrekken zonder dat het breekt, wat betekent dat de gluten goed ontwikkeld zijn.
- Doe het deeg in een ingevette kom, dek het af met een schone theedoek of huishoudfolie. En laat het minstens 1 uur rijzen op een warme plek tot het in omvang verdubbeld is.
- Maak ondertussen de vulling. Smelt 80 gram boter in de magnetrom en voeg 135 gram lichte basterdsuiker en 1 flinke eetlepel kaneel toe. Meng dit goed en zet apart om af te koelen.
- Rol het gerezen deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 45 x 30 cm.
- Smeer het kaneel-suiker-boter mengsel voor de vulling over het deeg, goed tot aan de randen!
- Optioneel kun je nu 100 gram pecannoten in kleine stukjes hakken en deze over het botermengsel heen strooien. (Absoluut een aanrader!)
- Rol het deeg vanaf de lange kant strak op en knijp de rand dicht om de rol af te sluiten. Gebruik een scherp mes om de rol in 12 gelijke stukken te snijden.
(Online zie ik vaak mensen flosdraad gebruiken, maar dit werkt bij mij nooit lekker. Be my guest als je dat wel graag doet natuurlijk!) - Leg de rollen in een grote met bakpapier beklede ovenschaal. Dek losjes af met de theedoek of huishoudfolie en laat nog minstens een uur rijzen tot ze in grootte verdubbeld zijn. (Dus 2x zo groot als op de foto).
- Verwarm de oven voor op 175 °C in de heteluchtoven of 190 °C in een elektrische oven. En bak de kaneelbroodjes 30 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. Let vanaf 20 minuten goed op of je cinnamon rolls niet te donker kleuren. Als dat wel het geval is kun je ze de laatste 10 minuten afdekken met een stuk aluminiumfolie.
- Laat je cinnamon rolls nu afkoelen.
- Terwijl de rolls bakken, maak je het glazuur door 150 gram poedersuiker, 60 ml maple syrup, 1 theelepel vanille extract en 30 ml (plantaardige) melk in een kom te doen en goed te mengen. Is je glazuur te dik? Voeg dan beetje bij beetje maximaal 15 ml melk extra toe.
- Zijn de kaneelbroodjes een beetje afgekoeld? Giet dan het glazuur er overheen en je bent klaar om te genieten van de allerbeste cinnamon rolls ever!
Hoe lang kun je de allerbeste cinnamon rolls ooit bewaren?
Niet zo heel lang, helaas. Het lekkerste zijn ze binnen 24 uur nadat je ze uit de oven haalt. Dan is het deeg op z’n allerbeste. Bewaar ze als ze zijn afgekoeld in de koelkast, bij voorkeur in een luchtdichte trommel, en je kunt er minstens 3 dagen van genieten. Daarna worden ze echt een stuk minder lekker.
Denk je dat je ze zo snel niet op eet of wil je er expres meer maken zodat je later ook nog wat hebt? Laat de cinnamon rolls dan goed afkoelen en verpak ze per stuk zo luchtdicht mogelijk in een (diepvries) zakje of huishoudfolie en vries ze in. Op die manier kun je er wel een maand van genieten! Het is overigens wel het beste om dit zonder glazuur te doen!
P.S. Voor de oplettende lezer: het klopt dat dit recept voor 12 cinnamon rolls is en er in mijn ovenschaal maar 11 te spotten zijn. Blijkbaar kan ik niet tellen haha!