Crystal Ball DIY - Kristallen Bol Decoratie - Oktoberdots

Crystal Ball DIY

Halloween, hekserij, Harry Potter; een kristallen bal of waarzeggers bol is ideale decoratie voor allerlei gelegenheden en feestjes. Ik laat je graag zien hoe je ze super makkelijk zelf maakt in deze Crystal Ball DIY!


Er zijn heel veel manieren om zelf een kristallen bal te maken. Je kunt ze maken met een batterij of met een stekker. De basis blijft hetzelfde, dus die kun je sowieso gebruiken.

In deze DIY laat ik je zien hoe ik een waarzeggers bol maak met een vaste stekker en ook eentje met een LED-lampje op batterijen kunt maken.


Dit heb je nodig voor deze Crystal Ball DIY:

  • Grote kaarsen standaard
  • Een glazen of kunststof bal (ik gebruik vaasjes van CASA, maar je kunt ook een glazen of kunststof kerstbal gebruiken of iets anders dat rond en doorzichtig is)
  • Verf en decoratie
  • Lijm of een lijmpistool
  • Een lichtbron

De onderdelen

Deze DIY begint met het vinden van de onderdelen. Het kan soms wat lastig zijn om alles te vinden, maar denk vooral creatief!

Alle onderstaande kaarsenstandaards haalde ik bij de kringloop winkel voor een paar euro per stuk. In veel kringloopwinkels kun je een overvloed aan kaarsenhouders vinden, maar ook kleine vaasjes zijn een prima basis.

De doorzichtige glazen bollen kocht ik bij CASA. Eigenlijk zijn het ronde bloemenvaasjes op een standaard. Maar ook (kunststof) kerstballen, onderdelen van lampen (zoals je op de laatste foto ziet) of zelfs kleine ronde vissenkommen zijn ideaal!

En ook met de lichtbron kun je onwijs veel kanten op. Mijn makkelijkste Crystal Ball heeft gewoon een complete lichtslang met kerstlampjes aan de binnenkant, inclusief batterijen. Wil je een kristallen bol met stekker? Dan zijn de Dioder LED lampjes van IKEA een perfecte oplossing. Je kunt ook een klein led-lampje met batterij als basis gebruiken zoals op de onderste 2 foto’s. Deze bal komt van de Action en kostte nog geen euro!


De glazen bol

Het verven van een glazen bol is nog niet zo makkelijk. Je wil natuurlijk dat ie een mysterieuze uitstraling krijgt, maar er moet wel nog licht doorheen komen. Na heel wat pogingen is dit mijn favoriete manier:

Dit is lijm (Crea Patch van de Action) gemengd met een beetje witte verf en een heleboel witte en zilveren glitters. Met een grote kwast heb ik dit op de buitenkant van de glazen bol gedept met dit als resultaat:

Doordat de verf aan de buitenkant van het glas zit krijg je meteen een tof mat effect.

Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en een bal vinden die van zichzelf al prachtig is. Zoals ik met mijn grootste waarzeggers bol heb. Deze is van mercury glas (zilver met een soort spikkels) dus daar heb ik niets aan hoeven doen.


De standaard

De standaard voor je glazen bol kun je zo uitbundig of simpel versieren als je maar wilt. Heb je bijvoorbeeld een mooie metalen of houten kaarsenhouder of vaas, dan hoef je er helemaal niets aan te doen. Twee van mijn standaarden heb ik gehouden zoals ze zijn.

De andere heb ik mat antraciet geschilderd en beplakt met sterretjes die ik kocht bij SoLow. Een tip voor matte verf: meng wat baking soda door je acryl verf, goed mengen en wanneer het droogt is de verf mat!


De verlichting

Afhankelijk van de soort verlichting die je kiest moet je even goed nadenken hoe je deze gaat bevestigen.

Kies je voor iets met een stekker, dan kun je de lichtbron vastlijmen en de glazen bol bovenop bevestigen. Kies je voor iets met een batterij dan is het belangrijk dat je daar altijd nog bij kan. Je kunt er voor kiezen om de verlichting aan de glazen bol vast te maken of om gewoon alles los te houden.


Kristallen bol als decoratie

Nu is het alleen nog maar een kwestie van wachten tot het donker is en je je Crystal Ball DIY kunt bewonderen!


Heb je een Crystal Ball gemaakt naar aanleiding van deze blogpost? Stuur me dan alsjeblieft het resultaat! Je kunt een mailtje sturen naar babet@oktoberdots.com of tag me op Instagram: @Oktoberdots


OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Crystal Ball DIY
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.