Bramen plukken mag dat? Do's & Don'ts - Tips - Oktoberdots

Bramen plukken

Elke keer dat ik bramen ga plukken krijg ik allerlei vragen. Bramen plukken is super leuk, je bent lekker buiten in de natuur, maar mag het nou eigenlijk wel of niet? Het antwoord is: ja. Het mag, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden.


Ik vind echt niets leuker dan zelf groenten en fruit kweken of plukken om daar vervolgens heerlijke gerechten mee te maken. Vorig jaar maakte ik van wilde bramen fantastische homemade bramen jam. Dit jaar ga ik voor een bramen-taart en misschien nog wel wat meer.


Wilde bramen plukken

Wilde bramen plukken: do’s & don’ts

Zoals gezegd is het antwoord: JA! Je mag wilde bramen plukken, maar.. er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden.

 • Je mag één bakje (tot 250 gram) voor eigen gebruik plukken, geen hele emmers of kruiwagens en je mag de bramen ook niet verkopen.
 • Pluk alleen fruit waar je zo bij kan zonder andere planten te vertrappen. Hieronder zie je hoe het NIET moet.
 • Knip absoluut geen hele takken af! Pluk alleen de rijpe, zwarte bramen en laat de rest hangen om verder te rijpen voor de vogeltjes of voor een volgende pluk-ronde. Rijpe bramen laten heel makkelijk los van de tak, zo laat je de rest ook netjes heel.
 • Let goed op of de bramen niet bij iemand in de tuin staan. Daar mag je namelijk niet zo maar plukken.

Tips voor bramen plukken

 • Vaak wordt gezegd dat bramen plukken vanaf eind augustus tot oktober kan. Maar mijn tip: hou het gewoon in de gaten! Dit jaar kun je zelfs al vanaf half juli rijpe bramen vinden.
 • Gebruik een rieten mand. Naast dat het heel leuk staat is het ook super handig om takken voorzichtig aan de kant te duwen zodat je nog net bij die extra bramen kan.
 • Bramen en brandnetels zijn best-friends. Pas dus op dat je niet vol in de brandnetels pakt of gaat staan!
 • Pluk bramen die wat hoger hangen. Zo weet je zeker dan er geen hond overheen heeft geplast.
 • Ga bramen plukken op een koude dag. Een lange broek, dichte schoenen en een shirt of jas met lange mouwen zijn echt een aanrader.
 • Heb je tuinhandschoenen? Doe ze vooral aan! Bramenstruiken zitten vol met doorns die makkelijk in je huid blijven hangen.
 • Je moet niet bang zijn voor beestjes. Veel insecten komen af op de zoetigheid van bramen dus je zult omringd zijn door insecten.
 • Heb je bramen geplukt? Was ze goed! Zet je bramen in een laag water met wat zout, hierdoor gaan de beestjes dood en drijven ze naar boven.

Ga jij regelmatig wild fruit plukken in het seizoen? Of heb je nog fantastische tips voor mij die hier niet bij staan? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Bramen plukken
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.