• No Products in the Cart

Boetseren met zelfdrogende klei

Dat ik gek ben op knutselen wisten jullie natuurlijk wel. DIYs maken, dingen naaien of schilderen. Maar ik vind het ook heel tof om nieuwe hobbies uit te proberen. Deze keer was dat boetseren met zelfdrogende klei.


Boetseren met zelfdrogende klei is super makkelijk om te doen en echt onwijs leuk. Je kunt zo vaak opnieuw beginnen als je zelf wilt tot je tevreden bent. De zelfdrogende klei die ik heb gebruikt komt van Sostrene Grene: Klik hier om de klei te shoppen.

Naast de zelfdrogende of zelfhardende klei heb je vrij weinig nodig. Iets om je tafel mee te beschermen, een bakje water om je vingers nat te maken zodat je de klei netjes kunt afwerken en eventueel wat klein gereedschap zoals een mesje of sateprikker.


Dit heb je nodig om te boetseren met zelfdrogende klei

 • Zelfdrogende/zelfhardende klei (bijvoorbeeld van Sostrene Grene)
 • Een placement of snijplank om je tafel te beschermen
 • Klein schaaltje water om je vingers nat te maken
 • Eventueel klein gereedschap voor de details

Lekker boetseren

Je kunt echt van alles en nog wat maken met dit soort klei. Van bakjes tot hangers, en van functionele dingen tot kleine figuurtjes voor de sier. Vorig jaar liet ik al zien hoe je super gave schaaltjes in de vorm van bladeren kunt maken. Dus deze keer ging ik voor iets anders.

Uiteindelijk heb ik een klein uiltje gemaakt, een kaarsenhouder in de vorm van het hoedje van een paddenstoel en een bakje in de vorm van een boomstronk waar je bijvoorbeeld cocktailprikkers in kan zetten.

Houd er wel rekening mee dat deze zelfdrogende klei niet watervast is. Als je het nat maakt dan zal de klei weer zacht worden. Gebruik hem dus niet om plantenpotjes mee te maken en laat je creaties ook niet buiten staan.


Klei drogen & verven

boetseren met zelfdrogende klei uiltje laten drogen

Ben je blij met wat je hebt gemaakt? Zet je creaties dan op een droge, warme plek, maar niet vol in de zon, en laat ze drogen. Is je klei dun, dan is deze vaak na 36 volledig droog. Maar als je klei wat dikker is zoals mijn uiltje dan adviseer ik je om deze minstens een week te laten drogen.

Wanneer de klei volledig uitgehard is, kun je deze gaan verven! Gebruik hier bij voorkeur acryl verf voor. Andere soorten verf kun je ook gebruiken, zolang het maar geen waterverf is. Dit trekt namelijk te veel in de klei en maakt het opnieuw zacht.

Als de verf helemaal droog is kun je er voor kiezen om je kunstwerken te vernissen. Ik had geen vernis in huis maar wel blanke nagellak, dus heb ik mijn beeldjes een laagje nagellak gegeven en het resultaat mag er zijn!


Boetseren met zelfdrogende klei DIY

Lijkt het je ook leuk om te boetseren met zelfdrogende klei maar weet je nog niet wat je wilt maken? Zoek dan eens op Pinterest “Clay art” op, dan vind je genoeg toffe inspiratie! Van hele makkelijke projecten tot dingen waar je iets meer ervaring moet hebben.

Wat lijkt jou leuk om te maken?

13 maart 2021

RELATED POSTS

1 Comment

 1. Beantwoorden

  Nathalie

  11 maart 2021

  Zo leuk geworden!

Geef een reactie

X
%d bloggers liken dit: