Boekbinden tips - Oktoberdots

Boekbinden tips

Misschien had je het al gezien op Instagram: ik ben een nieuwe hobby begonnen! Niet dat ik er nog niet genoeg had, maar deze is echt wat anders en nog praktisch toepasbaar ook. Ik ben namelijk begonnen met boekbinden. Of eigenlijk boeken her-binden, want ik maak geen complete boeken, alleen een nieuwe hardcover voor bestaande boeken. Wil je nou weten hoe dat in z’n werk gaat en welke materialen daar voor nodig zijn? Dan vind je in deze blogpost al mijn boekbinden tips & tools!


Om te beginnen wil ik zeggen dat er natuurlijk ontzettend veel manieren zijn om boeken te binden. Dat hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur. En er zijn ook mega veel tools te vinden om te helpen. Maar wanneer je, net als ik, niet meteen een fortuin wilt uitgeven voor je überhaupt bent begonnen, dan vind je hieronder eerst een lijstje met essentiële items. En daar weer onder een lijstje met handige, slimme boekbind tools die leuk zijn maar niet noodzakelijk.


Boekbinden tools

Wil je beginnen met boekbinden of herbinden? Dan zijn dit de items die je echt niet kunt missen:


Een boek!

Kies eerst het boek dat je wilt herbinden. Dan kun je meteen kiezen welke kleuren je wilt gaan gebruiken.

Denk hierbij aan de kleur van de cover. De bedrukking en de schutbladen.


Karton & papier

Karton. Dit is de basis van je hardcover. Kies het formaat en de dikte die jou het fijnste lijkt. Ik werk zelf het liefste met 2mm karton.

Zuurvrij papier in verschillende kleuren. Dit worden de schutbladen van je opnieuw gebonden boek. Je kunt het ook gebruiken om de delen van je cover bij elkaar te houden.

Dun karton. Wanneer je een dik boek gaat binden moet de rug buigzaam zijn, anders kan je boek niet open. Gebruik hiervoor dun karton in een dikte naar keuze.


Boekbindlinnen & meer stoffen items

Wisgaas. Dit gebruik je om de rug van je boek te verstevigen en tegelijkertijd je boek stevig aan je nieuwe cover te kunnen verbinden. Het lijkt misschien niet heel belangrijk, maar het maakt je boek veel steviger. Onmisbaar!

Kapitaalband. Kijk maar eens bij je hardcoverboeken, meestal zit daar boven en onderaan de rug een mooi stoffenbandje. Dat is dit! Het zorgt voor een mooi afgewerkte look.

Boekbindlinnen. Om de cover van je nieuwe boek mooi mee te bekleden. Dit linnen is echt stof en gaat dus extra lang mee. Stof is minder makkelijk te beschadigen en kreukt minder snel dan papier.

Linnenpapier. Hou je meer van een iets modernere look? Dan is linnenpapier meer iets voor jou. Het is nog steeds veel steviger dan gewoon papier, maar wel een stuk gladder dan boekbindlinnen.


Essentiële Boekenbind-tools

Boekbindlijm. Gebruik hier alsjeblieft geen gewone knutsellijm voor, maar echt zuurvrije, oplosmiddelvrije boekbindlijm.

Vouwbeen. Om strakke vouwen in je boekcover te maken en voor het maken van de vouwen in je cover. Dit heb je echt nodig!

Snijmat. Je kunt echt niet boekbinden zonder een stevige, grote snijmat. Neem altijd een maatje groter dan je nodig denkt te hebben.

Metalen liniaal. Een metalen liniaal dat begint met 0 mm (dus niet eerst nog een stukje ruimte) maakt het meten een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Rubber kwasten. Om de lijm zo dun en gelijkmatig mogelijk aan te brengen zijn rubber kwasten ideaal. Ik adviseer er 2 te kopen. Een smalle (24mm) en een brede (60mm), voor de kleine en grote onderdelen.

Snijmes. Een goed, stevig en super scherp snijmes is onmisbaar. Als je mes niet scherp genoeg is krijg je rafelige randjes. En wanneer je niet hard genoeg op je mes kunt drukken kun je je karton niet goed recht snijden.

Bakpapier. Het klinkt misschien gek, maar bakpapier is ideaal om te zorgen dat je geen dingen aan elkaar plakt die niet aan elkaar horen en ze beschermen ook je cover wanneer je er druk op moet zetten voor het drogen van de lijm. Losse vellen bakpapier zijn hier ideaal voor.


Cover design

Dit is een wat lastigere. Ik maak namelijk zelf mijn designs in Adobe Illustrator, omdat ik grafisch ontwerper ben van beroep. Maar dit is niet voor iedereen haalbaar natuurlijk. Helaas ben ik niet bekende met alternatieve programma’s waar makkelijk mee te werken is. En daarnaast snij ik mijn designs met mijn Cricut Plotter, daar zit wél een design programma bij waar makkelijker mee te werken is! Ik link hieronder mijn favoriete materialen en tools.

Cricut Explore 3. Een paar maanden terug heb ik mijn kleine Cricut Joy ingeruild voor de Cricut Explore 3 en daar ben ik zo blij mee! Deze plotter snijdt moeiteloos super fijne designs.


Plotter tools. Deze tools maken het werken met een plotter zo veel makkelijker. Je haalt zonder problemen de onderdelen die je uitgesneden hebt van de folie en blijft achter met een perfecte print.

Cricut Press. Omdat ik mijn designs maak op strijkfolie in plaats van vinylfolie is deze kleine pers ontzettend handig bij het plakken van de print op de stoffen cover van het boek. In tegenstelling tot een strijkijzer zitten er geen “stoomgaten” in waardoor je de print veel gelijkmatiger kunt verwarmen.

Strijkfolie. Wil je niet meteen een grote rol van één kleur maar juist graag meerdere kleuren? Bestel dan lekker voordelig een pakket met 42 A4 vellen plotter strijkfolie. Zo kun je voor elk boek een unieke kleur kiezen. Deze folie kun je natuurlijk ook gewoon met de hand snijden!


Niet-essentiële boekbind tools

Weet je zeker dat je boekbinden een leuke hobby vindt die je vaker wilt gaan beoefenen? Dan kun je deze extra boekbind tools aanschaffen om het boekbinden extra makkelijk te maken!

Rolmes. Super handig om snel en secuur boeklinnen en andere stoffen te snijden. Met een rolmes kun je direct langs je liniaal snijden in plaats van het eerst af te tekenen en daarna te knippen.

Hoeksnijgereedschap. Om te zorgen dat de hoekjes karton van je hardcover netjes bedekt zijn met stof moet je een randje extra overlaten. Met deze hoeksnijtools doe je dat zonder er over na te denken.

Spacers. Door spacers te gebruiken hoef je niet elke keer meer de afstand tussen de cover delen of de afstand van de cover tot de rand van de stof te meten en weet je zeker dat het overal exact gelijk is.


Boekbinden tips

Nu kan ik natuurlijk heel interessant gaan doen alsof ik zelf opnieuw het wiel heb uitgevonden. Maar in plaats van jullie stap voor stap te laten zien hoe ik het boekenbinden heb gedaan voor mijn boeken, deel ik gewoon de link naar de tutorial die ik gevolgd heb!Ik heb deze tutorials eerst een keer helemaal bekeken zodat ik voor mezelf goed kon bepalen welke dingen ik wel en niet wilde gaan doen. En natuurlijk wat ik precies nodig zou hebben, want ik had niet zo’n handige lijst als die ik hier voor jullie gemaakt heb.

Daarna heb ik de tutorial stap voor stap gevolgd terwijl ik bezig was met boekbinden. En ik moet zeggen dat ik echt super super blij ben met het resultaat. Ik had echt niet verwacht dat het zo goed zou lukken de eerste keer. Hieronder zie je voor en na naast elkaar!En nu je al mijn boekbinden tips & tools gezien hebt.. denk jij dat je het aandurft om een boek opnieuw te binden? Of is het toch te veel gedoe voor jou?

Mocht je het leuk vinden om meer boeken te zien, ik deel regelmatig de boeken die ik opnieuw heb gebonden op Instagram: @Oktoberdots en op Tiktok: @Oktoberdotss. Op dit moment ben ik bezig met een commissie boek voor een goede vriend, en dat gaat me toch een makeover worden! Zeker de moeite waard om even te checken.

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Boekbinden tips
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.