Bierrek DIY - Zelf een bier rek maken van hout - Oktoberdots

Bierrek DIY

Ken je dat? Je bent ergens naar op zoek en je kunt het echt nérgens vinden. Dat had ik dus met een bierrek. Ik wilde graag een mooi rekje om mijn kleine speciaalbieren in op te bergen, maar ik kon nergens iets vinden. Dus besloot ik maar om zelf een bierrek DIY te maken!


Je moet wel een klein beetje handig zijn om dit bierrek te kunnen maken. Zagen, schuren, boren, lijmen, verven, alles komt aan bod. Maar het resultaat is dan ook erg gaaf al zeg ik het zelf!

Ideaal om cadeau te doen deze kerst aan de bierliefhebber in jouw familie. Of als kerstcadeautje voor jezelf natuurlijk. Ik hou ‘m namelijk ook gewoon lekker zelf. Ben ik eindelijk van die losse flesjes in de keuken af.

De DIY voor het bierrek dat ik gemaakt heb is geschikt voor 18 flesjes, maar je kunt het rek natuurlijk zo groot, hoog of breed maken als je zelf wilt.


Dit heb je nodig voor de Bierrek DIY voor 18 flesjes en/of blikjes:

Materialen:

  • 6 stevige latten van 50 cm lang
  • 6 stevige latten van 12 cm lang
  • 8 stevige latten van 8 cm lang
  • 15 driehoek latten van 12 cm lang

Optioneel: verf naar keuze

Gereedschap:

  • Zaag
  • Schuurpapier
  • Houtlijm
  • Lijmklemmen
  • Boor
  • Schroeven

Hout kiezen

Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen wat voor soort hout je gaat gebruiken. Zorg wel dat het frame stevig genoeg wordt om 18 flesjes bier te dragen, dat weegt namelijk al snel 3,5 kilo! Dit is het hout dat ik gebruikt heb (allebei gekocht bij Hornbach):

Zaag dit hout in de juiste lengtes en schuur het zodat eventuele ruwe eindjes netjes glad zijn.

Hout voor bierrek zagen

Van de vuren latten zaag je 6 x 50 cm, 6 x 12 cm en 8 x 8 cm. En van de glaslatten 15 x 12 cm.


Bierrek bouwen

Bevestig 2 vuren latten van 12 cm haaks op 2 latten van 50 cm zoals je hieronder ziet. Doe dit 3 keer zodat je alle 3 de “etages” van je bierrek maakt. Ik heb ze gelijmd en daarna met schroeven extra stevig vastgezet.

Vervolgens bevestig je 4 latjes van 8 cm staand bovenop de uiteindes van een etage. Doe dit 2 keer.

Deze heb ik alleen gelijmd omdat de druk van bovenaf komt door het gewicht van de bierflesjes. Hierdoor is de kans klein dat het niet blijft staan.

Plaats daarna de 3 etages op elkaar, lijm ze goed vast en houd ze op de plaats met lijmklemmen. Na 12 uur is de lijm voldoende gedroogd om de klemmen te verwijderen, maar lees altijd goed de instructies op de lijm zelf. Deze kunnen per merk verschillen.

Plak vervolgens de glaslatjes op hun plek. Begin exact in het midden en meet daarna uit op welke plaats de twee latjes aan beide kanten moeten komen.

Bierrek in elkaar plakken

Finishing touch

Is je bierrek helemaal droog en zit alles goed vast? Dan kun je hem nu gaan afwerken! In mijn geval was het nodig om nog het een en ander bij te schuren zodat het een mooi recht bierrek werd.

Het afwerken van je bierrek

En als je wilt kun je hem hierna nog lakken of verven. Zelf ben ik voor een matte antraciet verf gegaan omdat dit mooi in onze keuken past. Maar je kunt natuurlijk elk kleurtje kiezen dat je maar wilt!

Verf je bierrek in jouw favoriete kleur

Het resultaat!

En dit is het resultaat! Een bierrek voor 18 biertjes, van “normale” flesjes tot kleine dikke flesjes en zelfs blikjes, door deze afmetingen kun je ze allemaal kwijt in je eigen gemaakte bierrek!

oktoberdots Bierrek DIY zelf maken

Heb je deze bierrek DIY gemaakt met de uitleg op mijn blog? Tag me dan alsjeblieft in je foto’s op Instagram @Oktoberdots!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Bierrek DIY
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.