• No Products in the Cart

Bewaar pompoenpitten om te planten

Save-pumpkin-seeds-for-sowing-Oktoberdots

Elke keer als ik een verse pompoen gebruik, vraag ik me af wat ik daarna met de zaden moet doen. Het lijkt zo zonde om ze zomaar weg te gooien, maar geroosterde pompoenpitten maken om op te eten is zo veel werk. Daarom heb ik besloten om pompoenpitten te bewaren om te planten!


Omdat we een tuin hebben, ben ik dol op tuinieren en vooral in mijn moestuin. Dit jaar heb ik mijn eerste pompoen gekweekt en volgend jaar wil ik zeker proberen meer te kweken! Dus ik heb de zaden van een paar verschillende soorten pompoenen bewaard. Zo kan jij het ook.

Pompoenpitten bewaren

Pick your pumpkin seeds

Ik plukte zoveel mogelijk pompoenpitten uit de slijmerige binnenkant van de pompoen. Alle zaden die beschadigd zijn door het snijden van de pompoen of zaden die “leeg” aanvoelen, kun je gewoon weggooien.

Wash the pumpkin seeds

Daarna waste ik de zaden in een zeef onder stromend, koud water.

Dry the pumpkin seeds

Droog de zaden zo goed mogelijk op een handdoek en verwijder eventuele slijmerige stukjes die nog tussen de zaden kunnen zitten.

Let the pumpkin seeds dry

Ik leg de zaden op een stuk karton of in een open kartonnen doos. En laat ze 5 tot 7 dagen aan de lucht drogen. Je kunt de zaden om de dag een beetje schudden zodat ze niet aan het karton blijven plakken.

Store them in a closed container

Als de zaden droog zijn, kun je de doorzichtige films die op de zaden zitten verwijderen. En bewaar ze in een pot of bak met deksel tot je klaar bent om ze te zaaien! En zo bewaar je pompoenpitten om te planten.

Vergeet de potjes niet te labelen! De meeste pompoenpitten lijken erg op elkaar en je wilt ze niet door elkaar halen zoals ik deed. Want grote pompoensoorten hebben veel meer ruimte nodig dan kleine decoratieve pompoenen.

Pompoenen planten

Start your own vegetable garden

Je kunt de pompoenpitten in april binnen in een bloempot zaaien om ze op gang te krijgen. Alle zaden die na een maand niet ontkiemen, kun je weggooien. De zaden die wel zijn ontkiemd, kun je vanaf half mei buiten in de volle grond of in een grote pot planten.

Vergeet niet dat pompoenplanten erg groot worden. Maar als je niet zoveel vloeroppervlak hebt kun je ze ook verticaal laten groeien op een stuk schutting of een ladder!

3 november 2019

RELATED POSTS

Geef een reactie