Beginnen met borduren - Hoe moet ik beginnen? - Oktoberdots

Beginnen met borduren

Borduren is zo’n hobby die sinds vorig jaar weer helemaal een comeback maakt. Niet gek ook, nu we allemaal zo veel tijd hebben. Maar toch weten veel mensen niet waar ze moeten starten wanneer ze willen beginnen met borduren. Gelukkig is het (zoals met veel creatieve hobbies) helemaal niet zo moeilijk!


Natuurlijk is het mooi meegenomen als je enige ervaring met naald en draad hebt. Maar zelfs als dat niet zo is kun je borduren prima oppakken als hobby! Het is leuk, ontspannend en de resultaten zijn fantastisch. Wat mij betreft past borduren perfect in de Cottagecore trend, zeker als je leuke dingen borduurt zoals paddenstoelen, kikkers of aardbeien.

Oktoberdots Beginnen met borduren cottagecore

Maar om te beginnen is het handig om een starterspakketje te kopen. Hierin zit alles wat je nodig hebt om te beginnen met borduren, het is niet al te ingewikkeld maar het resultaat is geweldig! Helaas is de exacte set die ik gekocht heb niet meer beschikbaar, maar het bevatte in elk geval de twee prints die je hieronder ziet:

Klik hier om naar de set te gaan die er het dichtste bij in de buurt komt: Borduurpakket voor beginners


In het beginners pakket zit het volgende:

  • Een borduurring
  • Voorbedrukt patroon met uitwasbare inkt
  • Genoeg borduurgaren
  • Een aantal naalden
  • Duidelijke uitleg met foto’s
  • En soms ook een schaartje, maar dit staat er niet altijd bij

Beginnen met borduren

Alles wat je nodig hebt om te kunnen beginnen dus! Vervolgens begin je gewoon met een steek je die makkelijk lijkt om een beetje feeling te krijgen en daarna werk je steeds verder.

Houd wel rekening met de opbouw van de bloemen. Het hart borduur je bijvoorbeeld altijd als laatste omdat dat bovenop de bloem ligt en het is ook makkelijker om eerst de takjes te borduren en daarna de besjes pas. Maar dat merk je vanzelf als je eenmaal bezig bent.

Wanneer je helemaal klaar bent met borduren, was je je borduurwerk met de hand in een sopje om het patroon weg te wassen. Wring het absoluut niet uit, maar laat het rustig uitdruppelen. Wanneer het meeste water eruit gedruppeld is kun je je kunstwerkje strijken. Het beste is om dit te doen wanneer de stof nog nat is. Leg het tussen 2 schone theedoeken en strijk het netjes glad.

Oktoberdots Beginnen met borduren eerste borduurwerk

En het hoeft NIET perfect te zijn de eerste keer! Maar niemand is zo streng op jouw werk als jij zelf, dus probeer er gewoon van te genieten terwijl je het doet en ben trots op het eindresultaat. Je moet ooit een keer beginnen toch?


Volgend borduurproject

Mijn volgende borduurproject is iets ambitieuzer. Ik ga namelijk proberen een taupe linnen tafelkleed en saliegroene katoenen kussenhoesjes te borduren zonder patroon.

Uiteraard ga ik er zelf wel een patroon op tekenen. Het wordt een borduurwerk in Herfst-thema met pompoenen, paddenstoelen en een heleboel herfstblaadjes. Hoe dat gaat kun je volgen op mijn Instagram account: @Oktoberdots!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Beginnen met borduren
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.