Aardbeien Jam - Oktoberdots

Aardbeien Jam

Zelf jam maken vind ik echt een van de leukste dingen van de zomer. Je kunt eindeloos varieren met verschillende vruchten en combinaties. Dit jaar doen mijn aardbeien plantjes het super goed, dus heb ik gisteren voor het eerst heerlijk verse aardbeien jam gemaakt. Het recept is onwijs simpel met maar 3 ingredienten en lekker lang houdbaar.


Elke dag kan ik minstens een handje vol aardbeien uit m’n tuin plukken. En gisteren was dat zelfs een hele schaal vol! Omdat ik gek ben op aardbeien maar ook graag ander fruit eet besloot ik jam te maken van de oogst van gisteren. Zo is het meteen langer houdbaar en het is ook gewoon heel leuk.

Telkens als ik zelf jam maak met vruchten uit eigen tuin voel ik me helemaal trots haha. En dat terwijl het eigenlijk zo makkelijk is!


Oktoberdots zelfgemaakte aardbeien jam

Aardbeien jam

Kooktijd: 20 minutes
Afkoeltijd: 10 minutes
Total Time: 30 minutes

Ingredients

 • 300 gram verse aardbeien
 • 300 gram kristalsuiker
 • 1 citroen

Instructions

 1. Pers de citroen uit.
 2. Snijd 300 gram aarbeien in kwarten en doe samen met het citroensap van een halve citroen en 300 gram suiker in een grote pan.
 3. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen tot het fruit zacht en de suiker opgelost is.

  Je kunt testen of je jam de juiste dikte heeft door met een lepel een beetje jam op een koude lepel (uit de koelkast) te scheppen. Als het er langzaam afdruipt is je jam goed!
 4. Haal vervolgens de pan van het vuur en schep eventueel schuim van de bovenkant van de jam.
 5. Laat het ongeveer 10 minuten afkoelen.
 6. Schep de hete jam in warme, steriele jampotten en sluit deze direct af met een schroefdeksel.
 7. Laat compleet afkoelen en je super makkelijke, zelfgemaakt aardbeien jam is klaar!

Homemade aardbeien jam: makkelijk & lekker

Zelf aardbeien jam maken is echt heel makkelijk! Je hebt alleen fruit, suiker en een pan met een dikke bodem nog. Zelfgemaakte jam is zo veel lekkerder dan die uit de winkel en het is ook nog eens super leuk om cadeau te doen!

De smaken in deze jam, en ik denk in alle homemade jam, zijn gewoon echt fantastisch. Veel jam en gelei uit de winkel smaakt vooral naar suiker, maar deze aardbeien jam smaakt écht naar aardbeien. Je proeft echt goed waar de jam van gemaakt is in plaats van alleen zoetigheid.

Er zit natuurlijk nog steeds genoeg suiker in deze jam. Maar dat is het dan ook, geen rare toevoegingen, alleen fruit en suiker. En als je je potjes steriliseert dan kun je de jam alsnog tot 6 maanden bewaren. Dat is toch veel leuker?


Oktoberdots makkelijkste recept voor aardbeien jam

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Heb je zelf heerlijke aardbeien jam gemaakt naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

OKTOBERDOTS MADE ME DO IT

Ben jij zelf aan de slag gegaan naar aanleiding van mijn blogpost en deel je het resultaat op Instagram of Tiktok? Tag me dan vooral in je post of story (@Oktoberdots op Insta & @Oktoberdotss op TikTok). En gebruik: #oktoberdotsmademedoit zodat ik jouw creaties in mijn stories kan delen!

Geef een reactie

Aardbeien Jam
Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren en bijvoorbeeld je winkelwagentje te onthouden. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wenst. Privacy Policy.
Skip to Recipe